Slovenija
44 ogledov

Cerar: Komisija je prepoznala napredek

Miro Cerar Saša Despot
Iz Bruslja štiri priporočila za Slovenijo in predlog končanja postopka zaradi presežnega primanjkljaja. Cerar: Prepoznali so napredek Slovenije.

Evropska komisija je ugotovila, da je Slovenija v skladu s pravili pakta stabilnosti in rasti v letu 2015 znižala primanjkljaj pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Ob Sloveniji je to predlagala tudi za Irsko in Ciper.

V kolikor bo Svet potrdil predlog komisije, bo za Slovenijo od letošnjega leta veljal preventivni del pakta. Slovenija je bila v postopku zaradi presežnega primanjkljaja od leta 2009. 

Štiri priporočila za naslednje leto in pol

Komisija je Slovenijo pozvala, naj doseže letno fiskalno prilagoditev v višini 0,6 odstotka BDP v letih 2016 in 2017, da bi se približala srednjeročnemu proračunskemu cilju.

Pozvala jo je tudi k pripravi in izvedbi reforme sistemov zdravstvenega varstva in dolgotrajne oskrbe ter sprejetju pokojninske reforme do konca leta 2017.

Slovenija naj poveča zaposljivost nizkokvalificiranih in starejših delavcev. Izboljša naj tudi pogoje financiranja za kreditno sposobna podjetja, vključno z zagotovitvijo trajnih rešitev za problematike slabih posojil in omogočanjem dostopa do alternativnih virov financiranja. Prav tako naj zagotovi ustrezno izvajanje strategije Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Slovenijo je tudi pozvala k sprejetju ukrepov za posodobitev javne uprave in zmanjšanje upravnega bremena za podjetja. Priporoča ji tudi, naj izboljša upravljanje in uspešnost podjetij v državni lasti.

Cerar: Treba je tako nadaljevati

Premier Miro Cerar je v odzivu ocenil, da je Evropska komisija prepoznala opazen napredek Slovenije v zadnjem obdobju, kar pa ne zmanjša potrebe po strukturnih spremembah v Sloveniji. Nadaljevati moramo zastavljene načrte, saj bomo le tako lahko zagotavljali rast in razvoj tudi na dolgi rok, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Komentarjev 1
  • mirror 10:27 19.maj 2016.

    Kakšen napredek? Mogoče pri povečanem najemanju kreditov za plače JS?