Slovenija
18 ogledov

Koalicijske stranke v boj za resorje

Miro Cerar Anže Petkovšek
SMC bo predvidoma imela sedem ministrstev, DeSUS štiri, SD pa tri.

SD bodo v novi vladi pripadli trije resorji, šef stranka Dejan Židan pa zagotavlja, da so v stranki striktno zahtevali le enega, in sicer ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga v tem mandatu vodi Anja Kopač Mrak iz vrst SD. Po Židanovih besedah so ta resor zahtevali zato, ker gre za značilen resor, ki omogoča varovanje in razvoj socialne države.

Židan najbrž ostaja na kmetijskem ministrstvu

Najverjetneje bo kmetijsko ministrstvo vodil Židan, za mesto obrambnega ministra se omenja nekdanjega predsednika državnega zbora Janka Vebra, stranka pa naj bi se odpovedala vodenju ministrstva za šolstvo. 

Večina članov predsedstva SD je s pogajalskim izkupičkom zadovoljna, zadnjo besedo o vstopu v koalicijo pa bo v začetku septembra imela konferenca stranke.

Odločitve, da ZaAB ne bo v koaliciji, ne komentirajo

Po Židanovem mnenju ne bi bilo namreč fer, da bi se s SMC pogajali o še kakšnem dodatnem resorju, saj so se o številu resorjev dogovorili, ko sploh še ni bilo znano, koliko strank bo v vladi. "Mi smo stranka, ki ne spreminja svojih stališč čez noč, prav tako v SD nismo tisti, ki bi ogrožali obstoj ali pa nastanek koalicije," je pristavil.

Židan ni želel komentirati sredine odločitve SMC, da v vladno koalicijo povabi le DeSUS in SD, ZaAB pa ne. Kot je dejal, SD ni tista, ki odloča, kdo bo v koaliciji, poleg tega pa da odločitev SMC glede ZaAB ni vprašanje vstopa ali nevstopa SD v koalicijo.

Erjavec bi pet ministrstev

Izvršni odbor DeSUS se je sicer že včeraj odločil svetu stranke predlagati vstop v koalicijo. Cerar pravi, da bodo stranki DeSUS pripadli štirje resorji, šef upokojenske stranke Karel Erjavec pa si jih želi pet.

Komentarjev 12
  • tralala 20:53 21.avgust 2014.

    Pozor, paramecij na delu!

  • maresem 20:34 21.avgust 2014.

    končno ena pametna

  • Avatar čavez
    čavez 14:05 21.avgust 2014.

    Sprašujem se ali je vredno, blata si je nametal že toliko da je vprašanje če se bo skopal iz njega pa še začel ni z delom.