Slovenija
54 ogledov

Cerar: "Ne moremo še enkrat oropati davkoplačevalcev"

Miro Cerar Saša Despot
Premier Miro Cerar je v intervjuju za Televizijo Slovenija vnovič strnil dosežke vlade in se dotaknil nekaterih perečih vprašanj.

Premier Miro Cerar je potrdil, da si vlada prizadeva, da bi graško podjetje Magna Steyr za lokacijo, na katero bodo širili svoje proizvodne zmogljivosti, izbralo Slovenijo. Če bi prišli, bi to pomenilo zaposlitev okoli 3000 ljudi na Štajerskem. Cerar je dejal, da se pristojno ministrstvo skupaj z drugimi trudi, da omogoči boljše konkurenčne pogoje, da bo ta naložba prišla k nam. Ob tem je bil kritičen do odzivov lokalnega okolja, češ da so pogoji za naložbe boljši na Madžarskem.

V Luki je prišlo do "nezakonitega divjanja"

Spregovoril je o nedavnem dogajanju v Luki Koper in dejal, da želi vlada pomagati Primorski in Luki Koper, da želi zgraditi drugi tir, pri čemer pa potrebujejo sodelovanje Luke Koper. "Ampak Luka, ki je v večinski državni lasti, se obnaša, kot da država nima tam nobene besede. Kot da je to neka samostojna enota, kamor se ne sme posegati, moraš jim pa vse prinesti tja. Država nima dovolj denarja. Ne moremo še enkrat oropati davkoplačevalcev in s tem zgraditi drugega tira," je dejal premier.Po njegovih besedah je uprava dovolila, da "se je zgodilo nezakonito divjanje", ki je povzročilo veliko škodo Luki, Slovenskim železnicam in nekaterim podjetjem. "Uprava in nadzorni svet nista storila nič, kar bi morala, in nekdo bo moral za to prevzeti odgovornost," je bil jasen.

luka koper | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na vprašanje, ali interesna omrežja v povezavi z Luko Koper vodijo do SD, je spomnil na ravnanje podmladka te stranke, dejal pa je tudi, da sta tako predsednik SD Dejan Židan kot predsednik DeSUS Karl Erjavec hodila v Luko Koper, čeprav nista ministra, pristojna za to področje. A dokazov za kakršnakoli omrežja nima, je dejal.

Pojasnil je tudi obisk Janeza Zemljariča na gospodarskem ministrstvu. Kot je dejal, je zahteval poročilo o teh obiskih in ugotovil, da je Zemljarič obiskal ministrstvo trikrat, med drugim tudi ministra, "ker je imel poslovno idejo". "Vse se je zabeležilo in se je o tem poročalo komisiji za preprečevanje korupcije," je dejal.

Z SD na nasprotnih bregovih glede osnovnih šol

Spregovoril je tudi o še neuresničeni ustavni odločbi o financiranju javnih programov osnovnega šolstva. Koalicijska SD namreč spremembe zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, ki bi sledil ustavni odločbi in izenačil financiranje javnih programov tako v javnih kot zasebnih šolah, ne podpira, pač pa predlaga spremembo ustave. A premier je bil danes jasen: "Treba je spoštovati odločbo ustavnega sodišča". "Zahteval sem, da gre ministrica naprej z zakonom, ne glede na to, da soglasja v koaliciji zanj ni. Potem pa upam, da bo v DZ zakon dobil dovolj glasov in bo sprejet. Ustavna odločba mora biti uresničena. Pravna država je in bo vedno ostala moj cilj," je zatrdil.

O davčnih zakonih še en krog

Dotaknil se je pogajanj s sindikati pa tudi nezadovoljstva gospodarstva z mini davčno reformo. Dejal je, da je vlada pripravljena na dialog. Glede davčnih zakonov je napovedal še en krog pogovorov gospodarskega ministra in finančne ministrice z deležniki pred sprejemom zakonov v DZ.

"Če se bomo ustavili vedno, ko bo kdo dvignil glas, bo ta družba zastala, tega pa ne sme," je zatrdil in pri tem poudaril skrb za mlade, ki potrebujejo tudi napredek države. Ob tem je napovedal, da bo predlagal uzakonitev elektronskih volitev.

O prodaji NLB je ponovil, da je vlada prodaji zavezana, "je pa res, da so časi za prodajo zelo neugodni". "In si ne želimo, da bi NLB prodali po zelo nizki ceni," je dodal.

O množičnih migracijah pa je ponovil, da si prizadeva za skupno rešitev držav ob balkanski poti, saj bi ponovno odprtje te poti za množične migracije lahko poslabšalo varnostni položaj na Balkanu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • micika 14:33 24.september 2016.

    ropajo nas oni celih 25let,če se nisi opazil

  • micika 14:32 24.september 2016.

    no,končno je eno pametno zinil,zdaj naj se tega tud drži,in naj nas ne krade ko doslej

  • cogocogo 14:17 24.september 2016.

    vsi so banda pokvarjencev ,le za polozaje in velik denar jim gre in to nesnago polovica volilcev se vedno voli se huje nekateri jim lezejo v zadnjice in jih malikujejo kot bogove ,,se posebej janeza in milana ,,ta dva sta ...prikaži veča najvecje zlo ki je prizadelo to dezelo ,,tale mirko je le lutka v kremplih enega od njiju ,,