Slovenija
139 ogledov

Cerar: V prihodnjih dnevih tehnične ovire, tudi ograja

Pince Anže Petkovšek
Slovenija bo na meji s Hrvaško začela postavljati tehnična sredstva, ki bodo begunce usmerjale proti vstopni točki in omejevale njihov priliv, je potrdil predsednik vlade Miro Cerar. Avstrija napovedala, da bo dnevno sprejemala šest tisoč beguncev.

"Na vladi smo se odločili, da v naslednjih dnevih na meji s Hrvaško začnemo postavljati začasne ovire, tudi v obliki ograje in bodo migrante usmerjale proti vstopnim točkam v Slovenijo. Meje ne zapiramo, ampak z njimi želimo zgolj preprečiti razpršenost migrantov in zagotoviti usmerjen tok tega vala," je povedal premier Miro Cerar. Tehnične ovire bodo postavljali v omejeni meri, kdaj in kje pa je, kot pravi Cerar tajno. Prav tako so zaupni postopki nabave tehničnih sredstev.

Zaveze iz Bruslja se ne izpolnjujejo

"Ta hip proti Sloveniji prihaja okoli 30 tisoč ljudi in število migrantov, ki prihajajo, ne pojenja. To dokazuje, da se zaveze iz Bruslja, ki smo jih podale države na takoimenovani balkanski begunski poti, ne uresničujejo," pravi Cerar. Zato se Slovenija "že jutri lahko sooči z velikim navalom ljudi"

Avstrija bo dnevno sprejemala šest tisoč ljudi

Avstrija je najavila, da bo dnevno sprejemala največ šest tisoč ljudi, podobno bo, kot pravi Cerar, ravnala Nemčija. V Sloveniji bi tako v takoimenovanem žepu lahko ostalo več tisoč ljudi.

"V razmerah, ko prihaja zima na našem ozemlju lahko pride do humanitarne katastrofe, če ne bomo sprejeli potrebnih ukrepov," pravi Cerar, ki meni, da bi, v primeru, če v Sloveniji nastane  begunski zamašek, to ogrozilo tudi varnostno situacijo v Sloveniji in v širši okolici. Takemu številu tujcev tudi ne moremo zagotoviti ustreznih začasnih bivalnih pogojev.

"Na dan bomo sprejeli toliko beguncev, kot jih bomo lahko oskrbeli in jih bomo pošiljali naprej, proti Avstriji in eventuelno proti Nemčiji," pravi Cerar. "Lahko se zgodi, da bo v Sloveniji kak dan ostalo več ljudi, bistveno pa je, da se omogoči pretok."

Cerar je o ukrepih Slovenije seznanil hrvaškega premiera Zorana Milanoviča, ki, kot pravi Cerar, "ni imel nobenih spornih vprašanj." Pričakuje, da bo Hrvaška še naprej sodelovala in bo begunce pošiljala na dogovorjene točke vstopa.

"Humanitarne katastrofe ne smemo dopustiti"

"Kot človeku mi je težko, ko se odločam o tem, da bomo postavljali določene tehnične ovire, nikakor si ne želim Evrope, ki postavlja meje in se zapira, kot predsednik vlade pa moram prevzeti to odgovornost, da zagotovimo nadzorovan pretok beguncev, da zagotovimo njihovo varnost in varnost naših državljanov," pravi Cerar. "Meje ne zapiramo, migrantom ne preprečujemo dostopa," pravi Cerar in dodaja, da se bo nadzor na meji, če bo potrebno, še stopnjeval.

"Odločitev smo sprejeli avtonomno," glede vprašanja, ali je bila odločitev o postavljanju tehničnih ovir sugerirana iz Bruslja.

Notranja ministrica: Evropa je zaspala

"Evropa je zaspala," pravi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki pričakuje, da bo dinamika prihodov v našo državo še bolj nesorazmerna s številom izhodov iz države. "Sistemskega pristopa na nivoju EU v tem trenutku še ni.Ali pa vsaj takšnega ne, ki bi učinkoval."

V Avstriji zadovoljni

V sosednji Avstriji so se na slovenske napovedi odzvali z odobravanjem. "Naši slovenski kolegi so nas o svoji odločitvi obvestili in vsekakor jo pozdravljamo," je po navedbah avstrijskih medijev sporočila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner in slovensko odločitev označila kot "absolutno pravo". "Vedno sem trdila, da mora biti glavni cilj zaščita naših zunanjih meja. Schengenski sistem stoji in pade z varovanjem schengenske zunanje meje."

Nemška kanclerka Angela Merkel je opozorila, da slovenska odločitev nakazuje na nujno potrebo po zaščiti zunanje meje EU, da upočasnili migranske tokove, saj tako Sloveniji ne bi bilo treba zaostriti nadzora na meji s Hrvaško. 

Hrvaška pripravljena odgovoriti

Hrvaška vlada je v odzivu sporočila, da bodo uveljavili vse potrebne ukrepe, da bi zaščitili hrvaške interese. Potrdili so tudi, da se je premier Zoran Milanović danes pogovarjal s svojim slovenskim kolegom, s katerim sta se dogovorila za nadaljevanje sodelovanja pri pretoku migrantov in beguncev.

Komentarjev 57
  • Zorzul 07:47 11.november 2015.

    Tako govori nekdo,ki ima hrbtenico,jajca........,blagor Kanadcanom.....

  • Zorzul 07:44 11.november 2015.

    Dodaj se drugi del,kjer lepo pise,ce jim kaj ni po volji............nasvidenje

  • bojant 07:43 11.november 2015.

    , zahtevamo, da ostanereligija v privatni domeni.Izven vaših domov, vam občina Dorval ne bo dovolila kakršnekoli vašezahteve Islama in Šerijata. Za muslimane, kateri se ne strinjajo ssekularizmom in se ne počutijo prijetno v Kanadi, obstaja ...prikaži več 57 lepihmuslimanskih dežel na svetu, kjer vas bodo sprejeli z razširjenimirokami in v skladu s šerijatom.Če ste si izbrali Kanado za svoj lepši dom, a ne ostale muslimanskedežele, potem se hitro prilagodite našemu načinu življenja. Večkrat na dan, se vprašajte: "Zakaj mi je boljše tukaj in ne tam, od kjer sem prišel? " Kantine s svinjskim mesom, so del naše kulture!