Slovenija
21 ogledov

Cerarjevi odločajo o koalicijskih kolegih

seja dz Saša Despot
SMC se bo na današnjem svetu stranke odločila o tem, s kom želi biti v koaliciji.

V igri za sodelovanje v novi vladi ostajajo SD, DeSUS in ZaAB, pri tem je pod največjim vprašajem slednja. O pogajalskem izkupičku oz. verjetno tudi že vstopu v koalicijo bodo prav tako danes odločali še v DeSUS.

Največ težav z ZaAB


Če sta DeSUS in SD tako rekoč že z eno nogo v koaliciji, sodelovanje SMC z ZaAB ostaja odprto. Prvak SMC in najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je minuli teden dejal, da je motnja v pogajanjih z ZaAB med drugim dejstvo, da je protikorupcijska komisija vzela pod drobnogled postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. Ena od kandidatk je namreč tudi premierka v odhodu in predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

Bratuškova se je na Cerarjeve izjave odzvala po ponedeljkovih usklajevanjih z vodstvom SMC. Kot je povedala, se ji ne zdi korektno, da je v zvezi s tem za SMC težava zgolj ZaAB, saj da je pri omenjenem seznamu sodelovala "praktično vsa sedanja koalicija". Ob tem je pričakovati, da bo po današnjem svetu SMC bolj jasno, ali bo ZaAB sploh (lahko) vstopila v Cerarjevo vlado.

Brez imen

Potencialne partnerice so se že pogovarjale tudi o kadrovski zasedbi, a podrobnosti ne razkrivajo. Po nekaterih informacijah naj bi SD pripadla tri ministrska mesta, DeSUS pa štiri. Več informacij je pričakovati v teh dneh.

Poslanci pa bodo o kandidatu za mandatarja Cerarju najverjetneje odločali v ponedeljek. Sklepati gre, da ne bo posebnih presenečenj, saj se Cerarju obeta izvolitev. Za zdaj edino še ni znano, kako bodo glasovali v ZL. Svojo odločitev bodo sporočili po današnjem sestanku s Cerarjem, a za zdaj se nagibajo k temu, da Cerarja ne podprejo.

Komentarjev 1
  • provni 15:09 20.avgust 2014.

    Kaj ko bi odločali tudi o tem ali si želijo imeti zapornika v parlamentu ?