Slovenija
98 ogledov

Cerarju na zelo pomemben dan zagodel falcon

Miro Cerar Epa
Premier Cerar se ne bo mogel udeležiti žalne slovesnosti za nekdanjim nemškim kanclerjem Kohlom, ker se mu je pokvarilo letalo.

Premier Miro Cerar bi se moral udeležiti evropske žalne slovesnosti za nekdanjim nemškim kanclerjem Helmutom Kohlom, ki bo potekala danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Gre za prvo tako visoko slovo na evropski ravni, Kohl pa bo v zgodovino zapisan ne le kot eden od stebrov Evropske unije v 80. in 90. letih, temveč tudi kot politik, ki je odločilno prispeval k mednarodnemu priznanju Slovenije po odcepitvi od Jugoslavije.

Na žalni seji bodo zbrane nagovorili predsedniki vseh treh institucij EU ter tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in nemška kanclerka Angela Merkel. Po slovesnosti v Strasbourgu bodo krsto prepeljali v Ludwigshafen, kjer se bodo someščani od Kohla, ki je umrl 16. junija v starosti 87 let, poslovili s sprevodom. Še nocoj ga bodo pokopali v nemškem mestu Speyer v družinskem krogu. 

Vendar pa je premier Cerar, ki naj bi se žalne slovesnosti udeležil kot predstavnik Slovenije, ostal v Sloveniji, saj je na vladnem letalu falcon, s katerim naj bi potoval, prišlo do tehničnih težav. Menda naj bi bil Cerar z delegacijo že na vzletni stezi, ko so morali postopek vzleta prekiniti.

To bi bil tudi prvi obisk Cerarja med evropskimi voditelji po tem, ko je arbitražno sodišče v četrtek izreklo sodbo glede meje s Hrvaško. 

Cerar bo zato tudi že uro prej pričel z obiskom Razkrižja, Hotize in Mirišča, torej območij, ki jih arbitražna sodba neposredno zadeva in kjer se bo popoldan srečal z lokalnimi predstavniki in prebivalci.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • ARBAJTER 18:59 01.julij 2017.

    Pri rednih linijah se mu takale šlamastika nebi mogla zgoditi niti v najbolj morastih sanjah. Ker pa se telim našim zapravljivim oblastnikom izpod časti vozit z rednimi linijami je temu pač tako. Tista jajca od Falcona pa čimprej prodat. Najbolje ...prikaži več kot darilo ob prodaji NLB.

  • jakec1575 18:26 01.julij 2017.

    Velika napaka slovenske politike. Z redno linijo bi moral tja. ali z najetim helikopterjem oz letalom.

  • maresem 17:37 01.julij 2017.

    Prava figa če tega pezdeta ni na pogrebu. Vsaj sramote ne bo delal.