Slovenija
77 ogledov

Cerkev je popustila, tožilci ne

ljubljana 13.01.09, Faroh srbske pravoslavne cerkve Peran Boskovic, Foto: Dejan ljubljana 13.01.09, Faroh srbske pravoslavne cerkve Peran Boskovic, Foto: Dejan
Parohu pravoslavne cerkve sodišče zamrznilo hišo v Gameljnah.

Perana Boskovića, paroha Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani, bi včeraj morala zaslišati ljubljanska preiskovalna sodnica zaradi domnevnega oškodovanja Cerkve in pravoslavnih vernikov v Sloveniji. Boškovića je namreč lani poleti Cerkev ovadila, ker naj bi jo oškodoval za okoli 800 tisoč evrov. Del donacij, ki jih je Pravoslavna cerkev v Sloveniji prejela za začetek načrtovane gradnje kulturno-pastoralnega centra za vernike, naj bi si namreč Bošković prisvojil in si s tem denarjem v Gameljnah zgradil hišo.

Postopek gre dalje

Čeprav je Bošković pred dobrima dvema tednoma javno sporočil, da se je vrh Srbske pravoslavne cerkve nenadoma odločil, da za ovadbo ni nobenega razloga, in je zato prijavo proti njemu umaknil, se s tem postopek ni zaključil. Ljubljanski tožilci so namreč oktobra na sodišče poslali zahtevo, s katero predlagajo, naj zoper Boškovića uvede preiskavo zaradi domnevne zlorabe položaja in neupravičene uporabe tujega premoženja. "Zaslišanje obdolženega je bilo odrejeno za 3. december, vendar je njegov zagovornik zaprosil za preložitev. Nov datum zaslišanja pa še ni določen," pojasnjujejo na sodišču. Preiskovalna sodnica bo o tem, ali naj preiskavo uvede, tako odločala ne glede na to, da Pravoslavna cerkev Boškoviću kaznivih dejanj ne očita več. "O umiku prijave do danes nismo bili obveščeni," dodajajo na sodišču. Tožilstvo namreč postopka, ki ga proti Boškoviću vodi zaradi dveh kaznivih dejanj in tako visoke premoženjske škode, ne namerava ustaviti. Ne nazadnje ga je dolžno dalje voditi po svoji uradni dolžnosti.

Dobil je plombo

Boškoviću pa je sodišče prepovedalo razpolagati s hišo, ki naj bi jo gradil z delom denarja, namenjenega za center pravoslavnih vernikov. V hiši sicer lahko še naprej živi. "To je neumnost. Ta hiša še niti ni zgrajena v celoti. Vredna je okoli 270 tisoč evrov, za gradnjo pa sem osebno najel 150 tisoč evrov kredita in ga tudi odplačujem," poudarja Bošković, ki se je zoper začasno zamrznitev premoženja že pritožil.

Komentarjev 7
  • privat 09:46 05.december 2013.

    kaj niso rekli da hočejo veliko srbijo od đevđelije do triglava...pa potem neke manjšinske pravice...zdaj še naš denar za njihovo cerkev...novo pa je da moramo tožilcu plačevati ure ,ki jih nikoli ne bomo dobili nazaj.

  • privat 07:33 05.december 2013.

    ja pa nebo nič naredila...ker se nekako poznajo??

  • Acila 14:32 04.december 2013.

    + Rad bi še dodal, da je Republika Slovenija financirala s 500.000 evri Pastoralni center, iz katerega so potem denarci uhajali - oškodovana je torej sama država, ne le Ljubljanska cerkvena občina (župnija).Če je država kredibilna, mora nekaj ...prikaži več ukreniti. Navsezadnje je to davkoplačevalski denar vseh nas!