Slovenija
27 ogledov

"Cerkev ne želi biti črna ovca"

Ljubljanska stolnica Anže Petkovšek
Predstavniki verskih skupnosti pri premierki Bratuškovi dogovorili o možnosti, da bi iz obdavčitve izključili sakralne objekte in prostore, kjer se opravlja verska dejavnost, za hiše in stanovanja v njihovi lasti pa bi veljala uvedba davka.

Na srečanju s predstavniki vlade so svoja stališča predstavili novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan, ki tudi predseduje Slovenski škofovski konferenci, evangeličanski škof Geza Erniša in sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

Povedali smo svoje argumente, pomisleke in bojazni, zlasti to, da takšnega zakona, kot ga predvideva predlog, ne poznajo nikjer po Evropi, so le neke variacije, je po srečanju dejal Glavan.
"To bi še šlo pri hišah in stanovanjih, ne pa pri verskih objektih in prostorih, kjer se opravlja verska dejavnost," je dejal Glavan in pojasnil, da se o sami stopnji davka danes niso pogovarjali.

Ob tem je Glavan dodal, da možnost ustavne presoje sicer ni izključena, a je poudaril, da so verske skupnosti pripravljene pomagati pri reševanju finančnih težav države.

Cerkev ima na Slovenskem v lasti okoli 2800 cerkva in kapel ter med 100 in 200 samostanov. Natančne številke župnišč Glavan ni navedel.

Nosili bi del krize, vendar ...

Kot je poudaril evangeličanski škof Erniša, so verske skupnosti po svojih močeh pripravljene nositi del krize, zato so se z vlado pogovarjali o kompromisu, ki bi bil v obojestransko korist in zadovoljstvo.

"Cerkev ne želi biti črna ovca, ampak želimo biti solidarni tudi z našimi verniki in tudi nasploh v družbi delovati povezovalno," je dejal Erniša.

Predsednica vlade je naredila korak nazaj, mi korak naprej, je pogovore komentiral sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

"Dogovorili smo se, da bi se pogovarjali o tem, da bi izvzeli sakralne objekte in upam, da bo tak dogovor dosegla z ostalimi koalicijskimi partnerji," je dejal Porić in ob tem dodal, da v tem primeru ne bo potrebno iti po ustavno presojo.

Komentarjev 2
  • privat 08:57 18.oktober 2013.

    jaz razumem zakaj bi cerkev nosila breme krize ...samo zakaj bi jaz nosil breme krize če živim v večni krizi...prvo kriza za neodvisnost ,potem kriza ta pa tista...zdaj zato ker so nas politiki kradli..in zdaj kriza ker nas isti politiki ...prikaži več naprej vodijo?? zakaj bi mi to plačevali??

  • mph 19:46 16.oktober 2013.

    V bistvu me ne moti edino, če bi izvzeli izključno objekte, od kateri imajo koristi VSI, ne samo verniki. Npr. prostori Karitasa. Za vse ostalo ni opravičila. Prepričan sem, da bo verniki, če so pravi, še bolj oželi denarnico ali ...prikaži več se odrekli marsičemu, da bodo prispevali za njim ljubo cerkev. Še vedno pa ni jasno kako plačujejo od gozdov in drugih zadev.