Slovenija
32 ogledov

Cerkev svete čokolade

Manca Borko Boštjan Tacol
Verske skupnosti. Če jo ustanovite, boste za sakralni objekt oproščeni davka na nepremičnine.

Do novega leta bom v svoji kuhinji ustanovila Cerkev svete čokolade. Postopek je precej preprost. Določila se bom za zastopnika, kupila žig, na svojem naslovu prijavila sedež in določila pravila delovanja. V slovenskem jeziku bom opisala temelje novega verovanja, opredelila verski nauk in poslanstvo, določila bogoslužje ter predložila temeljno versko besedilo. Cerkev se bo imenovala Cerkev svete čokolade. Verniki bodo morali vsak konec tedna pripraviti sladico iz vsaj sto gramov čokolade in jo v nedeljo, na gospodov dan, zaužiti. Da bodo prepoznani kot člani nove verske skupnosti, bodo morali še vsaj enkrat v tednu uživati čokolado v družbi vsaj še enega človeka. Poslanstvo vernikov bo širiti sladkost med ljudmi, živeti sladko življenje ter promovirati pozitivne učinke čokolade na duševno in telesno stanje posameznika. Za temeljno besedilo bodo prepoznane vse kuharske knjige z recepti s čokolado. Cerkev si bo prizadevala, da na svetu ne bi bilo težave, ki je ne bi mogel rešiti košček čokolade.

Seveda gre za princip. Gre za to, da z zakonom na nepremičnine obdavčujemo nepremično premoženje in ne socialnih ali drugih statusov lastnikov. Popolnoma nič nimam proti nobeni verski skupnosti. Res je tudi, da bi morale po prvi različici vse slovenske verske skupnosti skupaj za sakralne objekte prispevati le slabega 1,2 milijona evrov nepremičninskega davka, zdaj pa bodo tega oproščene. Še vedno bodo plačale davek za vse svoje preostalo premoženje, recimo za gozdove. A če morajo davek na nepremičnine plačati družina z dvema šoloobveznima otrokoma in ljudje z minimalno plačo, naj ga plačajo vsi. Če ga ne bodo zmogli, jim bo država na nepremičnino vpisala davčni dolg. Draga država, nismo se tako dogovorili. To ni družbena pogodba, ki smo jo državljani podpisali. Če lahko država zaradi parcialnih interesov popušča eni skupini lastnikov nepremičnin in breme prenaša na druge, ne vem, zakaj ne bi tudi državljani zahtevali prenosa bremena na nekoga tretjega.

Komentarjev 5
  • privat 20:13 26.oktober 2013.

    kaka vlada....temu ti rečeš vlada ??? Ljudje ki jemljejo in znižujejo otroške dodatke...nikoli niso ljudska vlada ali vlada izvoljena od ljudi!! Res pa je da se pri nas kar sami izvolijo .Ista politika ,isti obrazi,isti volj pa starih prdcih...

  • privat 20:10 26.oktober 2013.

    Vere in vse oblike politike naj plačujejo državi davek...tudi stranka ,ki zmaga na volitvah naj plača davek za uporabo parlamenta!! Družine malih ljudi ,ki živijo v objektih katere so sami izgradili ali kupili pa nikoli ne sme biti obdavčene,saj državna ...prikaži več politika jim je že vse zakonito pokradla in vzela .Lahko rečemo da smo taki ljudje z minimalnimi plačami več kakor uspešni ,saj vsaka politična kurba steguje roke po minimalni plači malih ljudem. Drugo so pa ravbarji ,ki so del te korupcije ,ki bi morala sama to sanirati na svoje stroške.

  • tralala 17:26 20.oktober 2013.

    To, da ta vlada ni uspela obdavčiti sakralnih objektov je SRAMOTNO. Lopovi, ki so pokradli več, kot si lahko predstavljamo, bodo lahko še naprej živeli v blišču in izobilju - nedotaknjeni, ker Zvonove bomo poplačali davkoplačevalci. En VEEEEEELIIIIIIIK minus za to vlado.