Slovenija
26 ogledov

Cerkveni praznik zabil ljubljansko obvoznico

Zastoj na primorski avtocesti Saša Despot
Napovedi so se uresničile, zaradi praznika telovo v Avstriji in Nemčiji zastoji na slovenskih cestah, ki vodijo proti morju. Najbolj na udaru ljubljanski obroč.

Čeprav v Sloveniji cerkveni praznik telovo ni prost dan kot marsikje po Evropi, je njegov vpliv danes močno prisoten na slovenskih cestah, kjer prihaja do gneče in zastojev. 

Po podatkih Prometno-informacijskega centra, kjer so povečan promet pričakovali in nanj opozarjali, je stanje trenutno takšno (ob 9.30):

Zastoji

- na primorski hitri cesti Škofije - Koper od Srmina proti Kopru;
- na gorenjski avtocesti od Vodic proti Ljubljani - občasno se zapira predor Šentvid proti Ljubljani;
- na ljubljanski obvoznici od Brda proti Kozarjam;
- na cesti Črnuče - Ljubljana; 
- na štajerski avtocesti pred CP Tepanje proti Ljubljani (tovorna vozila), od CP Kompolje proti Ljubljani.

Ker gre predvsem za naval turistov iz Zahoda, ni težav na prometnici med Ptujem in Gruškovjem. Po podatkih avstrijskega Öamtc pa ni nikakršnih problemov na avstrijskih avtocestah, tudi ob prehodu skozi predor Karavanke ne.

In kakšen praznik je telovo? Gre za katoliški praznik Svetega rešnjega telesa in krvi, ki se ga praznuje na četrtek, 10. dan po binkoštih in je posvečen češčenju evharistije. Na ta dan so pogoste procesije. Telovo je dela prost dan v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem ter tradicionalno tudi dan, ko se številni Nemci in Astrijci odpravijo na krajše počitnice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • zefacveta 15:33 04.junij 2015.

    Komunisti se pač ne pripravljajo na cerkvene praznike.

  • stanekos 14:16 04.junij 2015.

    Ti pa komentiraj na tebi namenjenim medijem. Radio Ognjišče, Družina, Demokracija. Katolibanka

  • neuromouse 12:41 04.junij 2015.

    Kakšen praznik, a nimamo mi dvakrat toliko praznikov kot cela Evropa skupaj? A v Nemčiji imajo praznik, mi pa ne? Pa jim Janez ni povedal, da ga morajo zato ukiniti?