Slovenija
44 ogledov

Cerkveni Zvon največja izguba za NLB

Na torkovo ravnanje upniškega odbora se v upravi Zvon ena holdinga še niso odzva Žurnal24 main
Med tako imenovanimi rdečimi oziroma najslabšimi terjatvami NLB, ki jih je razkril skrbni pregled banke, je na seznamu 20 podjetij. Skupna vrednost teh terjatev pa znaša poldrugo milijardo evrov. Med podjetji, ki bi lahko povzročili NLB največjo izgubo, prednjači Zvon, ki NLB dolguje 126 milijonov evrov, je poročal Pop TV.

Skrbni pregled NLB je terjatve banke razvrstil v tri skupine: neproblematične, ki se redno odplačujejo, tako imenovane rumene terjatve, kjer so zamude pri plačilih, a se ta lahko z ustreznim prestrukturiranjem izvedejo, in tako imenovane rdeče terjatve, ki se jih najbrž ne bo dalo izterjati. O reviziji oziroma rdečih posojilih preberite tudi v današnjem članku 1,5 milijarde rdečih posojil v NLB.

169-milijonska luknja zaradi SCT in Vegrada

Kot je poročal Pop TV, ki je pridobil rezultate skrbnega pregleda, je na seznamu 20 podjetij, ki so dobila največje tvegane kredite ter tako povzročila banki največ težav, med drugim je na seznamu precej gradbincev. Pri posojilih SCT je pričakovana izguba za banko 84 milijonov evrov, pri Vegradu 85 milijonov evrov, pri Primorju 72 milijonov evrov, pri Kraškem zidarju pa 23 milijonov evrov. Zaradi posojil družbi Viator&Vektor v NLB pričakujejo izgubo v višini 51 milijonov evrov, zaradi posojil Istrabenzu pa 20 milijonov evrov.

Merkur, ki je za razliko od prej naštetih sicer v kategoriji rumenih kreditov, je na seznamu 20 podjetij, ki so dobila najbolj rizične kredite, pričakovana izguba pa znaša 23 milijonov evrov. Med gradbinci so na seznamu še Energoplan, GPG, Vektra cestno podjetje, Konstruktor.

Kaj pa Laško?

Pri že omenjenem cerkvenem Zvonu je ocenjena pričakovana izguba za NLB na seznamu največja, in sicer 126 milijonov evrov. Pop TV na seznamu navaja še sarajevsko pivovarno, pa Ram Invest Igorja Jurija Pogačarja, ki je znan po oddaji stavbe za Nacionalni preiskovalni urad prejšnji vladi. Zaradi kreditov Pogačarju lahko NLB ostane brez 23 milijonov. Ni pa na tem seznamu Pivovarne Laško, še poroča Pop TV.

Komentarjev 3
  • mia 12:56 13.julij 2012.

    treba bo na ulice1

  • Lavdan 07:04 13.julij 2012.

    In vsi direktorji dolžnih firm še veselo hodijo okoli in se nam nasmihajo v brk., ter so žrtve sistema.Davlkoplačevalci, ki bomo vse to morali plačati, pa smo teleta, ki to gledajo.

  • mia 06:29 13.julij 2012.

    vse družbam, lastnikom družb in njihovim svojcem naj zaplenijo premoženje v znesku, ki ga dolgujejo. bo država lastnica cerkve, pregrešno dragih vil......,tajkuni bodo pa edini brezdomci, ki si to res zaslužijo.