Svet
458 ogledov

Černobil postaja turistični hit

Černobil
1/11
EPA
29 let je minilo od jedrske nesreče v Černobilu, ki velja za najhujšo jedrsko katastrofo v zgodovini človeštva. Na območju prepovedane cone v Černobilu je stopnja sevanja še vedno visoka, a turizem cveti.

Ob 1.23 je prišlo do eksplozije v četrtem reaktorju nuklearke. Radioaktivni oblak je kontaminiral dobršen del Evrope, na območju nesreče pa je zaradi kontaminacije umrlo več tisoč ljudi. Sovjetske oblasti so nato na območje poslale okoli 600 tisoč t. i. likvidatorjev, ki so čistili ostanke eksplozije in kontaminacijo.

Ljudje še naprej živijo v prepovedani coni

Nuklearno gorivo je gorelo 10 dni, radioaktivnost je bila enaka eksploziji 200 bomb vrženih na Hirošimo. Oblasti v Sovjetski Zvezi so poskušala zakriti posledice, evakuacija 48.000 prebivalcev pa se je začela šele en dan po katastrofi. Poleg stanovalcev Pripjata so morali svoje domove zapustiti še prebivalci vseh domov, ki so bili do elektrarne oddaljeni v krogu 30 kilometrov. To področje je danes prepovedano območje. Kljub temu danes v prepovedani coni še vedno živi okoli 200 ljudi.

Nad reaktorjem so naredili betonski sarkofag, ki bi moral zaščititi okolico od sevanja. Izdelali so betonsko prepreko debeline 200 metrov. Elektrarna je kljub temu prenehala delovati šele leta 2000. V Ukrajini so leta 2012 začeli z izgradnjo novega betonskega sarkofaga, ki bo pokril uničeni prostor četrtega reaktorja nuklearne elektrarne. Z deli bi morali končati letos, a so trenutne vojne razmere v Ukrajini slabo vplivale na financiranje projekta.

Vrnile so se tudi živali

Raziskovalci so ugotovili, da se vegetacija zadnja leta prebuja, vrnile so se tudi živali. Lansko leto so na zaščiteno območje postavili 40 kamer, ki so posnele kuno zlatico, risa, srno in celo rjave medvede, ki jih na teh področjih niso videli že 100 let.

Sevanje nad normo, a ni smrtonosno

Danes, 29 let po katastrofi, je sevanje še vedno desetkrat višje od običajnega, a ni več smrtonosno in tudi ni nevarno za tiste, ki kratek čas preživijo na tem območju. Delavci znotraj območja ponavadi delajo tri tedne, potem so tri tedne prosti. Stopnja sevanja je iz dneva v dan različna, saj na to vplivajo različni vplivi, kot na primer hitrost vetra.

Turizem cveti

Nekdanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je leta 2010 naznanil, da bodo prepovedano območje odprli za turiste. Danes turizem sveti. Za ceno dobrih 100 evrov lahko preživite en dan v ogledovanju Černobila in okolice. Na leto Černobil obišče 10.000 turistov, ogledi pa so dovoljeni le z aranžmajem pri turističnih agencijah. Do prepovedanega območja turiste pripeljejo z avtobusom iz Kijeva, vožnja traja dve uri in pol.

Avanturisti se morajo zavedati, da bodo izpostavljeni določeni stopnji raznih sevanj. Če želijo, lahko prespijo v enem od hotelov znotraj zaščitenega področja. Gre za obnovljene hotele, saj ukrajinski zakon prepoveduje izgradnjo novih hotelov na tem področju.

Priporočljivo je, da turisti nosijo maske, da ne bi vdihavali radioaktivnega prahu. Ogled "mest duhov" vodijo turistični vodiči, obiskovalci pa morajo podpisati izjavo, da se ne bodo ničesar dotikali. Ob obisku morajo turisti čez nekaj nadzornih točk, kjer preverijo sevanje. Če se sproži alarm, redarji s posebnim praškom očistijo radioaktivni prah z obiskovalca.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:32 28.april 2015.

    če si pazljiv je to še vedno manj nevarno kot pa it se adrenalinske športe

  • Dixon 09:41 28.april 2015.

    Svašta, da pa siliš v Černobil pa moraš imet skisane možgane. Če ne pa se ti tam skisajo...