Slovenija
20 ogledov

Cerod II dokončno propadel

Cerod Jerca Božič Kranjec
Posavčani dosegli svoje: odlagališče bo manjše. Vmes izgubili 20 milijonov evrov.

Dolenjske, posavske in belokranjske občine so odločile, da projekta Cerod II v dosedanji obliki ne bo. Odlagališče je bilo načrtovano za 41 tisoč ton odpadkov, čeprav nekatere projekcije kažejo, da bi zadoščale zmogljivosti za 30 tisoč ton na leto. Ker je bil projekt po mnenju posavskih občin prevelik in predrag, jim ga je uspelo zaustaviti. To sicer pomeni tudi, da bodo občine izgubile že odobrenih 20 milijonov evrov evropskih sredstev, a po mnenju posavskih občin rokov za izgradnjo tako ali tako ne bi ujeli.

Občine bodo segle v žepe

Če bi pri projektu Cerod II, ki naj bi stal 32 milijonov evrov, vztrajali, bi po mnenju krškega župana Mirana Stanka “občani plačevali bistveno dražje storitve odvoza in ravnanja s smetmi, to pa za nas ni sprejemljivo”. Zato so občine sklenile, da je treba projekt končati, ga proučiti in na novo postaviti tehnološke zahteve ter ponoviti razpis. Posavske občine zatrjujejo, da iz projekta sicer ne izstopajo, ampak zahtevajo le racionalizacijo, saj so prepričani, da je mogoče zgraditi za 20 milijonov evrov cenejši objekt.

Novomeški župan Alojzij Muhič pa dvomi, da bodo za projekt spet dobili evropski denar. “Kolikor vem, do leta 2020 komunalnega urejanja ni v perspektivi, kar pomeni, da bo verjetno Cerod II slonel na lastnih sredstvih občin,” poudarja Muhič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.