Magazin > Lepota & telo
136 ogledov

Česa po pretečenem roku nikar ne dajte v usta!

hladilnik Profimedias
Veliko živil lahko brez skrbi pojeste tudi po pretečenem roku trajanja, teh pet pa nikar ne dajte v usta.

Ribe in lupinarji
Takoj po nakupu jih dajte v hladilnik oziroma zamrzovalnik, saj se zelo hitro pokvarijo, kar je lahko zelo nevarno. Najbolje je, da ribe čim prej uporabite, saj so, ko so sveže, najbolj okusne, verjetnost, da se boste z njimi zastrupili, pa najmanjša. Kako preverite, ali so ribe sveže? Dotaknite se jih s prsti. Če nastane udrtina, je to znak, da ni sveža. Poglejte tudi oči. Te morajo biti izbočene in jasne. Rdeče škrge brez sluzi so prav tako znak, da je riba sveža. Povohajte jo. Če je njen vonj kiselkast, jo pustite v ribarnici.

Meso
Tudi meso je lahko nevarno, če je okuženo z bakterijami, ki se aktivirajo, ker je bilo meso napačno shranjeno. Če je meso že rahlo rjavkasto ali opazite sluz, ga vrzite v smeti. Prav tako ni več užitno, če je začelo zaudarjati.

Mehki siri
Rok trajanja sirov je odvisen od več stvari – vrste sira, načina izdelave in izpostavljenosti toploti. Trdi in poltrdi siri v hladilniku zdržijo dlje kot mehki, ki vsebujejo veliko vode. V vseh fermentiranih mlečnih izdelkih lahko najdemo bakterije, ki spodbujajo zdravo črevesno floro, po izteku roka trajanja pa so zdravju škodljive.

Prekajeno meso in predelani mesni izdelki
V teh živilih se pogosto odkrije bakterijo, ki lahko povzroči zastrupitev s hrano in listeriozo.

Jajca
Jajca bi morali pojesti v roku 30 dni od nakupa – če so sveža. Na žalost tega pri nakupu jajc v trgovini ne morete ugotoviti, lahko pa njihovo svežino preverite doma. Jajce potopite v posodo z vodo. Če potone, je sveže, če se narahlo nagne navzgor, je staro nekaj dni, a ga lahko kljub temu še pojeste. Takoj pa jajca vrzite v smeti, če se dvignejo na površje. Uporabite nos. Če pri lupljenju jajca opazite neprijeten vonj, ga nikar ne pojejte.

 
Komentarjev 2
  • korisnik_13858 00:09 10.julij 2016.

    Slovenija uporablja ''uporabno najmanj do'', kar naj bi pomenilo po uradniško, da lahko izdelek uporabite še po datumu navedenem na embalaži, in uporabno do, ki pa pove, da po tem datumu izdelek ni več za konzumirati (čeprav mogoče ni videti). ...prikaži več. Skratka, na vseh teh izdelkih, ki so omenjeni, je navedeno ''uporabno do'' . Če bi napisali ta point, ni potrebe po vseh teh stavkih. Saj razumem, zapolnit je treba prostor.

  • Žurnalček 18:35 09.julij 2016.

    V GB je največ zastrupitev ravno z jajci ! Gromozanska številka, mislim da okoli miljon letno !