Šport > Zimski športi
50 ogledov

"Česa takšnega smo sposobni samo Slovenci"

planica 2016 Saša Despot
Prva Slovenka, ki je v svetovnem pokalu stopila na zmagovalni oder, je v Planici stiskala pesti za slovenske orle. Katja Požun je večji del sezone sicer izpustila zaradi poškodbe.

Letošnjo sezono ste končali predčasno zaradi poškodbe. Kako kaj napreduje rehabilitacija?
Svojo poškodbo sem uspešno sanirala, že nekaj časa ponovno treniram, a na žalost je sezone že konec. Sicer sem imela namen, da si po sezoni vzamem par mesecev počitka, ne pa kar sredi nje. Slab timing sem imela. Res pa je, da je pred nami olimpijska sezona in da bom nanjo popolnoma pripravljena.

Kako dekleta ocenjujete pravkar končano sezono?
Letošnja sezona ni bila najboljša. Smo sposobne dosti boljših rezultatov. Sicer deseta mesta nikakor niso slab rezultat, toda če računamo da je Maja (Vtič, op.p) bila lani na stopničkah v skupnem seštevku, te takšni nastopi nikakor ne zadovoljijo. Je pa s svojo sezono zagotovo zadovoljna naša Nika (Križnar, op. p.), saj je za krstno sezono v svetovnem pokalu nizala zelo dobre rezultate. Moramo tudi upoštevati kako mlada je. Danes je ni v Planici, ker ima namreč šolo.

Ostale skakalke pa ste vse v Planici?
Ja, razen Eme smo ostale punce smo prišle v Planico, v naslednjih dneh naj bi se nam pridružila tudi Nika, medtem ko ima Ema kmalu neke pomembne teste v šoli in ni imela časa, da bi se nam pridružila.

In kako ste zadovoljni z današnjo tekmo?
Nisem najbolj. Zdi se mi, da bi lahko fante spuščali s še kakšne rampe višje, da bi videli še daljše polete. Treba je namreč razumeti termiko Planice. Ko se sonce skrije, se daljave takoj skrajšajo. Zato tudi najdaljše polete gledamo v soboto in nedeljo, ko sta tekmi dopoldne.

Kakšno pa je vzdušje ob skakalnici?
Vzdušje je res fenomenalno, česa takšnega smo sposobni samo Slovenci.

Tudi tekme v Ljubnem slovijo po dobrem vzdušju.
Ja, naše domače tekme so zagotovo najboljše tekme ženskega svetovnega pokala, kar se tiče vzdušja. Nikjer drugje ni niti približno tako. Še nekako najbolj se Ljubnemu približa Sapporo, a so ljudje tam nekoliko preveč obremenjeni s Saro Takanaši. Ostale skakalke so kar nekoliko zapostavljene. Pa tudi če boste nekoga iz Tokia vprašali, kdo je Sara Takanaši, ne bo imel pojma, medtem ko je za prebivalce Sappora narodna junakinja.

Toda Sara se na domači skakalnici na znajde najbolje …
Ja, Sara ima dosti problemov s samo psiho. Na svojih domačih ali pa tudi velikih tekmovanjih pogosto podleže pritisku. Je ravno obratno kot pri nas. Me vedno doma prikažemo najboljše skoke, medtem ko ona na domačih tleh kar nekoliko zataji. Jo je pa potrebno razumeti. Neverjetno je, pod kakšnim pritiskom je s strani japonske javnosti. Saj tudi me recimo po tekmah odgovarjamo na vprašanja novinarjev in smo v središču pozornosti. Ampak to je to. Pred samimi nastopi in v prostem času imamo mir. Pri Sari pa ni tako. Gre teči in ob njej je snemalec, ki jo snema. Gre oblačit dres in jo snemalec snema. Nič čudnega, da se na domačih tleh ne more zbrati. Je pa res, da bo po letošnji izjemni sezoni nekoliko pritiska nase prevzela tudi Yuki Ito in bo Sari mogoče lažje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.