Ambient
14 ogledov

Češnjevi cvetovi, milni mehurčki, zlati ribniki

Festival žive arhitekture Žurnal24 main
Deseti festival žive arhitekture (Festival des Architectures Vives), ki se odvija v francoskih krajih Montpellier in Le Grande Motte, je privabil rekodrnih 15 tisoč obiskovalcev, ki so lahko uživali v instalacijah mladih arhitekturnih birojev.

Montpellier

Nagrada žirije

Nagrado žirije so prejeli Margauy Rodot, Mickaël Martin in Benoît Tastet za instalacijo z naslovom Un dixieme printemps, razstavljeno v notranjem atriju hotela de Griffy.

Instalacija črpa navdih v japonski tradiciji občudovanja lepote cvetočih češnjevih dreves, o-hanami. Brezčasen trenutek, ko češnjev cvet odpade z drevesa, so arhitekti upodobili z instalacijo balonov v belih in rožnatih odtenkih.

Predstavitev počasi odhajajoče pomladi ustavi še tako nestrpnega mimoidočega in ga spomni na neustavljivo minevanje, delikatno življenje in večno obnavljanje narave.

 

Nagrada občinstva

Nagrado občinstva sta prejeli Claire Dusonchet in Julien Plessis za instalacijo z imenom Goldfish, ki v zlati barvi odseva Hotel de Rozel.

Instalacija nas spominja na meditativne vrtove, njena abstraktna kompozicija pa je v popolno harmonijo z geometrijo arhitekture, ki jo obdaja. Teatralnost postavitve – črna podlaga, iz katere se izvije zlat ribnik s krapi, v katerem se odseva okoliška arhitektura in njeno življenje – pa omogoča obiskovalcu, da zares ozavesti svojo okolico.

Končno pa je skozi instalacijo izraženo nasprotje med večnostjo arhitekture in površino ribnika, ki se vedno spreminja.

 

Priznanje

Priznanje je prijela ekipa Univerze Syracusse iz ZDA za projekt Trans(Inter)ference.

Instalacija se igra z gostoto in težo mreže, ki ovija zapleteno prostorsko skulpturo, ki jo obiskovalec, odvisno od njegovega zornega kota, vedno vidi drugače.

 

La Grande Motte

Nagrada žirije in občinstva

Obe nagradi je prejel biro TOMA – Antonio Nardozzi in Maria Dolores del Sol Ontalba za instalacijo The Porthole v pristanišču Paul Harris.

Instalacija je posvečena uživanju v trenutku – na soncu, ob morju, s pogledom na horizont in nebo, z morskim vetričem v laseh in zvokom valov v ušesih. Ta majhen paviljon je kot kos kamna, ki sta ga erozija in veter preoblikovala v porozno strukturo, skozi katero lahko prehajajo pogledi. Struktura se različno odziva na svojo okolico in ustvarja različne ambiente, hkrati pa tvori popoln krog.

 

Priznanje

Instalacija z imenom Embruns, ki so jo ustvarili Amaud Malthieu, Amandine Romanet in Matthieu Thuillier, je prejela priznanje.

Instalacija svoj navih jemlje v ikoničnih piramidah, stavbah, zgrajenih na obali Le Grande Motte, ki preprečujejo vstop slanega in močnega vetra v zaledje. Zaradi teh stavb se je v notranjosti lahko razvila bujna vegetacija in urbano življenje.

Veter, ki je povod za nastanek danes turistično atraktivnega obalnega mesta, je bil izhodišče za oblikovanje arhitekturnih instalacij, ki veter hipno ulovijo v milne mehurčke. Magično in minljivo.

Vir: v2com, fotografije: Paul Kozlowski

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.