Slovenija
30 ogledov

Na urgencah naval poškodovancev

Sneg v Sinji Gorici.
1/2
Anže Zadravec
Veliko cest in pločnikov je poledenelih. Pazljivo. Previdno tudi na cestah, saj lahko zaradi nizkih temperatur poledenijo.

"Pločniki na parkiriščih in okoli blokov so poledeneli, zaradi česar bi skoraj padla," nam je sporočila bralka iz Ljubljane, ki se je komaj prebila do svojega avtomobila. Pazljivo pa je treba hoditi tudi po Portorožu, kjer je lepo vreme na plano zvabilo številne sprehajalce, nas je opozorila naša dopisnica.

Zaradi včerajšnjega vremena so sicer vse večje bolnišnice po Sloveniji zabeležile večji naval pacientov, ki so se poškodovali zaradi padca.

"Na urgenci je precejšen naval. Včeraj smo v 24 urah sprejeli 34 ljudi, ki so se poškodovali pri padcu na poledenelih površinah,“ je za Žurnal24 povedala tiskovna predstavnica ljubljanskega kliničnega centra Polona Lečnik Wallas in dodala, da veliko pacietov pričakujejo tudi danes. "Na kirurškem bloku UKC-ja sicer dnevno sprejemejo 300 oseb," je še povedala Lečnik Wallasova. Zaradi padcev so več pacientov kot sicer sprejeli tudi v mariborski bolnišnici. "Od včeraj in do tega trenutka je prišlo 14 oseb. Gre za zlome in zvine. Nič hujšega,“ so nam povedali. Pestro pa je bilo tudi na urgenci v Celju. Natančnega števila pacientov, ki so prišli zaradi padcev, nimajo, so pa nam potrdili, da jih je bilo včeraj več kot sicer. Večinoma je šlo za zlome zapestij.

Brez električne energije še 95 odjemalcev

Potem ko je bilo na območju Elektra Primorske zaradi obilnega sobotnega sneženja brez napajanja z električno energijo danes še 238 odjemalcev, so šle na teren vse razpoložljive ekipe Elektra Primorske in odpravljale napake. Brez električne energije ostaja še 95 odjemalcev, so sporočili z Elektra Primorske.

Na omrežje je bilo ob 11.30 znova priklopljeno celotno območje Dekanov, odsek Križna gora - Mrzli Log pa so priklopili na agregat, tako da brez električne energije ostaja še 95 odjemalcev v kraju Potoče in Dolenja vas pri Senožečah, so še sporočili z Elektra Primorske.

Kaos na cestah odstranili

Po včerajšnjem kaosu na cestah in avtocestah se je stanje ponoči spet normaliziralo. Avtoceste so očiščene in posipane, na delu so še vedno posipne in plužne skupine, zato voznikom priporočajo previdnost.

Policijska uprava Murska Sobota opozarja, da so ceste v Pomurju spolzke in poledenele. "Voznike opozarjamo, da hitrost vožnje prilagodijo razmeram na vozišču in da se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme,“ še dodajajo. Kot smo izvedeli na prometno informacijskem centru za državne ceste, obvestil o poledici še niso prejeli. "Je pa za pričakovati. Zaradi vetra lahko nastanejo tudi snežni zameti,“ pravijo.

Še vedno izločajo tovorna vozila

Na podravski avtocesti pred počivališčem Dravsko polje proti Ptuju še vedno izločajo tovorna vozila zaradi snežnih razmer na hrvaški strani. Na pomurski avtocesti je oviran promet na priključku Lipovci proti Mariboru zaradi okvare tovornega vozila.

Več ur ujeti na avtocesti

Zaradi zdrsov tovornjakov, ki so kljub opozorilom nadaljevali vožnjo po avtocesti, burje, in voznikov brez ustrezne zimske opreme je bilo včeraj na slovenskih avtocestah izjemno pestro, še zlasti na primorski avtocesti. Na regionalni cesti Postojna-Pivka se je zaradi zdrsa avtobusa od Unca nabrala večkilometrska kolona vozil, kar je delavcem Družbe za avtoceste v RS (Dars) onemogočalo pluženje.  Vozniki so bili na mrazu ujeti več ur. Situacijo so rešili ponoči.

Matej Malgaj iz Darsa je za Val 202 povedal, da krivda za težave na cestah ni na njihovi strani. "Mi smo voznike pravočasno obvestili,“ je izjavil in dodal, da je bila za težave kriva tudi burja, ki je stanje na cestah spreminjala iz "minuto v minuto“.

Čaka nas zimska pravljica

Danes bo jasno. Ponekod bo še pihal severni do severovzhodni veter. Jutri zjutraj bo večinoma jasno. Čez dan se bo od severa pooblačilo, popoldne bo ponekod rahlo snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -12 do -9, v alpskih dolinah do okoli -14, najvišje dnevne od -3 do 0, na Primorskem do 5 stopinj C.

V torek in sredo bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Še naprej bo mrzlo.

Komentarjev 2
  • privat 09:13 10.december 2012.

    tovornjakar dobi TAKOJ odpoved če ne posluša nadrejenega ,da mora priti še danes do recimo gorice...za vse je krivo sodstvo ,vlada,sindikati ,ker ne sprejme določenih zakonov...Sej vse ve SOVA ,pa vlada dopušča to sužnje laštniško razmerje ,policija pa vidi ...prikaži več le filanje proračunskega denarja! Naj..ebe pa zopet mali človek in njihove družine!

  • mph 14:55 09.december 2012.

    Jaz bi predlagal, da te tovornjakarje spustijo za ene pol urce zaprte v istem prostoru s temi, ki so zaradi teh neodgovornih kretenov čakali po 12 ur in več v koloni. Razen kazni 1500€, ki bo upam doletela vse te, ...prikaži več, bi pa jim še izstavil za vse direktne in indirektne stroške povezane s tem. Morda pa bi lahko bila tudi policija malo bolj dejavna in bi se naslikali na avtocestah in kritičnih točkah in jih izločali že dosti prej. V zadnjih 5 letih še nisem videl policijskega avta na avtocesti, po Italji pa vsaj na vsaki drugi vožnji. Zapeljejo na avtocesto in nekaj časa vozijo po njej.