Vizita za živali > Novice
28 ogledov

Četrtina psov predebelih

Cruft, labradorci Profimedias
Na eni najprestižnejših pasjih razstav je eden od štirih psov debel, ugotavljajo strokovnjaki.

Crufts je razstava z dolgoletno tradicijo, poteka namreč že od leta 1891, ko je bilo nanjo prijavljenih več kot 2.400 psov. Razstava velja za zelo prestižno, psi na njej naj bi bili med najlepšimi na svetu, že leta 1950 pa so jo lahko spremljali tudi prek prenosa televizijske mreže BBC. Razstava se vsako leto marca odvija v Birminghamu v Angliji.

Prav v zadnjem času organizatorji pripisujejo vse večji pomen zdravju psov. Sodniki tako izločajo nezdrave pse ali zahtevajo pregled veterinarja. Raziskava, ki so jo objavili v reviji The journal Veterinary pa kaže na to, da je kar četrtina vseh psov na prestižni razstavi predebelih.

Debelih kar 80 odstotkov mopsov

Strokovnjaki so analizirali 960 fotografij 28-ih različnih pasem. Analizirali so le fotografije odraslih psov, ki so v svojem razredu bili razvrščeni od prvega do petega mesta med letoma 2001 in 2013.

Strokovnjaki opozarjajo, da razširjenost fotografij s prestižne razstave lahko vpliva na to, da bodo skrbniki mislili, da so debeli psi normalni. Najpogosteje so bili debeli mopsi, basset houndi in labradorci. Med mopsi je imela normalno postavo le petina psov. Sicer pa so vse tri omenjene pasme znane po tem, da so hitro predebele.

Debelost ne more biti prednost

Avtorji raziskave pravijo, da so bili mopsi res od nekdaj družinski psi. "Ostali dve pasmi sta bili delovni pasmi in debelost ne more biti prednost," pravijo.

Debelost pri psih je sicer zelo razširjena, debeli psi pogosteje trpijo zaradi težav z dihanjem, imajo težave s sklepi, pri njih se pogosteje pojavi sladkorna bolezen in nekatere vrste raka. Poleg tega imajo debeli psi v povprečju krajšo življenjsko dobo.

Čeprav je raziskava pokazala, da so tudi med zmagovalnimi razstavnimi psi pogosto debeli, je po njihovih podatkih debelost pri nerazstavnih psih še bolj pogosta. “Ti psi naj bi predstavljali idealne lastnosti določene pasme. Zato obstaja nevarnost, da dodatna izpostavljenost teh prekomerno težkih psov negativno vpliva na lastnike teh pasem,” pojasnjujejo avtorji raziskave. Glede na delež predebelih psov nekaterih pasem predlagajo, da se ponekod na novo zapišejo standardi, ki bodo skladni s psom v dobri fizični kondiciji.

Dodatno izobraževanje 

Organizatorji razstave Crufts so ob tem dejali, da so kriteriji sojenja na razstavi skladni z merili za zdravega psa, vključno z njihovo težo. “Potrebna so nadaljna prizadevanja za izobraževanje skrbnikov, vzrediteljev ter da bodo sodniki lahko bolje prepoznali psa s prekomerno težo in s tem pomagali preprečiti širitev debelosti,” so zaključili organizatorji.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.