Slovenija
21 ogledov

Največ zapravimo za obleke in športno opremo

obleke omara Profimedias
V prvem četrtletju prek spleta nakupovala četrtina oseb med 16 in 74 letom.

Podatki statističnega urada kažejo, da se je v zadnjih petih letih nakupovanje prek spleta podvojilo, v prvem četrtletju je tako prek spleta nakupovalo 26 odstotkov oseb med 16 in 74 letom, med tem ko je bilo leta 2009 takih le 14 odstotkov.

Več kot polovica je naročalo ali kupovalo oblačila in športno opremo, nato sledi rezervacija prenočišč, nakupi za gospodinjstvo, tretjina pa je naročala vstopnice za prireditev. Slovenci največkrat zaupamo spletnim ponudnikom iz Slovenije (82 odstotkov). Pri spletnih prodajalcih iz drugih držav članic Unije pa jih je nakupovalo 47 odstotkov, pri spletnih prodajalcih iz drugih držav pa 27 odstotkov.

V trgovini Mercator, kjer imajo spletno trgovino že od leta 1999, pravijo, da preko spleta običajno kupujejo kupci, ki imajo malo prostega časa. Ob tem še dodajajo, da število kupcev počasi, a zdržno narašča. Za razliko od običajnih nakupov v Mercatorjevih poslovalnicah pa nakup v spletni trgovini predstavlja večkratnik povprečnega nakupa v običajni trgovini, ker gre največkrat za večje nakupe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.