Šport
20 ogledov

Šok: nižjeligaša izločila Chelsea in City

Tomaš Rosicky EPA
V 4. kolu FA pokala sta se zelo presenetljivo poslovila tudi Chelsea in Manchester City. Izpadla sta tudi Southampton in Tottenham, Manchester United pa je iztržil remi pri četrtoligašu. Branilec naslova Arsenal se je prebil v osmino finala.

Po šokantni soboti so na nedeljskih tekmah vsi trije Premierligaši uspeli zmagati v 4. kolu FA pokala. Aston Villa je z 2:1 odpravila Bournemouth, West Ham pa je v gosteh premagal Bristol City. Od angleških velikanov je v lovu na rekordno 12. lovoriko v tem tekmovanju ostal branilec naslova - Arsenal.

Mesut Özil, Theo Walcott | Avtor: EPA EPA
Topničarji so na gostovanju pri drugoligaškem klubu Brighton & Hove Albion povedli že v drugi minuti, ko se je po dolgem času, pred več kot letom dni se je poškodoval prav v FA pokalu, zadel Theo Walcott. Prav tako kot angleški reprezentant si je ob povratku po poškodbi prepotrebno samozavest dvignil tudi Mesut Özil. Nemca je v kazenskem prostoru s fenomenalno podajo našel najstarejši član Arsenala na zelenici Tomáš Rosický, Özil pa je žogo kljub drsečemu startu branilca poslal v levi kot domačega vratarja.

Gostje so v prvem polčasu povsem gospodarili na igrišču, težave pa so se zanje začele na začetku drugi 45 minut. Nad branilecem Calumom Chambersom je bil ob skoku najverjetneje storjen prekršek, a se sodnik ni oglasil, žoga pa se je od mladaga Arsenalovega nogometaša odbila na nogo Chris O'Grady, ki je žogo tik ob vratnici poslal v mrežo. Za novo prednost topničarjev z dvema goloma je zelo hitro poskrbel Rosický. Čeh, ki je tokrat nosil kapetanski trak, je po podaji Olivierja Girouda na 17-ih metrih streljal iz prve z volejem in zadel za 1:3. Za nekoliko bolj napeto končnico je nato poskrbel Sam Baldock, ki mu iz oči v oči ni bilo težko poslati žoge preko vratarja Wojciecha Szczęsnyja. Arsenal se je osredotočil na branjenje prednosti, domači pa si do konca tekme tako niso pripravili izrazitejše priložnosti. Na drugi strani je Alexis Sánchez s prostega strela zatresel prečko, ob koncu sodnikovega podaljška pa je Aaron Ramsey povsem sam v kazenskem prostoru slabo sprožil iz voleja.

Sramota na Stamford bridgu

V soboto sta pred domačimi navijači pokleknila Chelsea in Manchester City. Za vodilni ekipi Premier League sta bila usodna tretjeligaški Bradford City in drugoligaš Middlesbrough.

Bradford, ki je v prvem polčasu proti modrim iz Londona že zaostajal z 0:2, se je prvič po 18 letih uvrstil v 5. kolo najstarejšega nogometnega tekmovanja na svetu. Gary Cahill je Chelsea popeljal v vodstvo po kotu, ki ga je izvedel Oscar, Ramires pa je nato po dvojni podaji z Mohamedom Salahom poskrbel za zanesljivih 2:0. A nato je še pred odhodom na glavni odmor s težkega položaja pod prečko žogo poslal Jon Stead.

Bradford City, Chelsea | Avtor: EPA EPA
Neverjeten scenarij pa so gostje dokončno spisali v drugem polčasu, ko so kar trikrat poslali žogo mimo vratarja Petra Čecha. Za izenačenje je poskrbel Felipe Morais, ki je po obrambi češkega čuvaja mreže prvi prišel do žoge in jo poslal v nebranjen del gola, kasneje pa sta se med strelce vpisala še Andy Halliday in Mark Yeates. Trener domačih Jose Mourinho, ki je pred tekmo dejal, da bi bil morebitni poraz sramota, je po zaostanku v igro poslal Cesca Fabregasa in Edena Hazarda, a tudi to ni pomagalo. Modri so imeli pri rezultatu 2:3 lepi priložnosti za izenačenje, vendar je Didier Drogba z glavo meril previsoko, Kurt Zouma pa je zgrešil iz bližine. Vsega je bilo nato konec v 90. minuti, ko je Yeates izkoristil dvojno podajo Steada. Ta je bil podajalec pri zadetku Hallidayja, ki mu je vrnil žogo na kakšnih 18 metrov.  Chelsea je doživel prvi domači poraz v tej sezoni.

"V tem je čar nogometa. Boljši lahko izgubi proti slabšemu. V ostalih športih se takšne reči redko dogajajo. V Angliji je mentaliteta manjših klubov v tem tekmovanju nekaj posebnega. Verjamejo v uspeh. Tekmec je bil izjemen, mi pa se moramo sramovati. Mene in igralce mora biti sram. Ponavljam, kar sem dejal pred tekmo. To je sramota, Chelsea si ne bi smel privoščiti nekaj takega," je po tekmi dejal Mourinho.

Za City znova usoden klub iz lige Championship

Razlog za veselje je imel tokrat vsaj en Chelseajev nogometaš. Patrick Bamford, ki so ga modri posodili drugoligašu Middlesbroughu, je zabil prvi zadetek v mrežo Manchester Cityja, začeto delo kluba s severovzhoda Anglije pa je v 90. minuti dokončal Kike. Meščani so drugo leto zapored izpadli proti klubu iz Championshipa, pred slabim letom jih je izločil Wigan.

Middlesbrough, Patrick Bamford | Avtor: EPA EPA
Četa Manuela Pellegrinija, ki je pet dni preživela na kratkih pripravah v Abu Dabiju in se je domov vrnila šele včeraj, je bila v drugem polčasu nadigrana, Boro pa je prišel do zaslužene zmage. Bamford je izkoristil napako Fernanda, rezervist Kike pa je zmago potrdil po hitrem protinapadu. Lee Tomlin je za goste zadel še okvir vrat, za gostitelje je vratnico zatresel Frank Lampard. Middlesbrough, ki se lahko v drugoligaški konkurenci pohvali z najboljšo obrambo, je sicer v prvem polčasu uspešno prestal pritisk domačih, kar šest obramb je zbral vratar Tomas Mejias. Nekdanji Pellegrinijev varovanec pri madridskem Realu je v zadnjih 20 minutah prvega dela igre zaustavil strele Aleksandra Kolarova, Jamesa Milnerja in Davida Silve, dvakrat pa je bil uspešnejši tudi od Stevana Jovetića.

Konec tudi za Southampton in Tottenham

Tudi trenutno tretja ekipa Premier League se je morala posloviti. Prav tako na domači zelenici jih je izločil Crystal Palace, ki je pod vodstvom novega trenerja in nekdanjega igralca orlov Alana Pardewa v vse boljši formi. Gosti so se po zaostanku hitro pobrali, dvoboj pa sta odločila nekdanji in sedanji igralec Arsenala. Marouane Chamakh je dvakrat zatresel mrežo svetnikov, z golom in podajo pa se je izkazal tudi Yaya Sanogo, ki je v januarskem prestopnem roku kot posojen igralec zamenjal en londonski klub za drugega.

Navijače Arsenala je poleg dobre predstave mladega Francoza najverjetneje navdušil tudi poraz najbolj osovraženega tekmeca - Tottenhama. Ta je še sedem minut pred koncem rednega dela tekme vodil z 1:0, a sta mu jo nato zagodla Leonardo Ulloa in Jeffrey Schlupp. Slednji je z volejem poskrbel za znago Leicester Cityja v sodnikovem podaljšku. Pri lisicah je 73 minut odigral Andrej Kramarić, ki je v zimskem prestopnem roku zapustil Rijeko slovenskega trenerja Matjaža Keka. Tottenham se že tretjo leto zapored ni uspel prebiti v 5. kolo FA pokala. 

Presenečenje je pripravil tudi Blackburn, ki je izločil Swansea, Sunderland pa je doma le remiziral s Fulhamom. Tudi Liverpool ni uspel premagati Bolton.

Četrtoligaš do ponovitve tekme z rdečimi vragi

Trener Richard Money in njegovi izbranci so si z remijem brez zadetkov priigrali pot na sloviti Old Trafford, kjer bo tekma obeh nasprotnikov ponovljena. Cambridge United je sicer velik uspeh doživel že z uvrstitvijo v 4. kolo FA pokala, to jim je uspelo prvič po 15 letih.

Radamel Falcao | Avtor: EPA EPA
Gostitelji so bili presenetljivo tudi nevarni za gol rdečih vragov, grozili so iz prekinitev. Josh Coulson je tako iz bližine le za las z glavo streljal preko prečke gostujočega gola. Radamel Falcao je v drugem polčasu prisilil tokrat izjemnega vratarja Chrisa Dunna v izjemno parado. Blizu zadetka je bil po voleju tudi Robin van Persie, Adnan Januzaj pa je v sodnikovem podaljšku dvakrat streljal na vrata, a se je z dvojno obrambo znova izkazal Dunn.

Razmerje v posesti žoge je znašalo kar 75:25 v korist slovitejšega Uniteda, ki je sprožil tudi 16 strelov proti domačim vratom, gostitelji so poizkušali petkrat premagati Davida de Geo. V strelih na gol je bilo 0:6.

"Znova sem bil jezen, a to je del mojega posla. V drugem polčasu smo igrali precej bolje. Najpomembneje je, da smo še vedno v igri. Fa pokal je za nas zelo pomemben, pravzaprav je to trenutno najpomembnejša lovorika. V prvenstvu bo težko priti do naslova, osvojitev FA pokala je naš cilj," je po tekmi dejal trener Manchester Uniteda Louis van Gaal

FA pokal, 4. kolo:

Cambridge United : Manchester United  0:0

Blackburn : Swansea City  3:1 (1:1)
Taylor 23., Gestede 78., Conway 89.; Sigurdsson 21.

Southampton : Crystal Palace  2:3 (2:3)
Pellè 9., Dann 16./ag; Chamakh 11., 39., Sanogo 21.

Chelsea : Bradford City  2:4 (2:1)
Cahill 21., Ramires 38.; Stead 41., Morais 75., Halliday 82., Yeates 90.

Derby County : Chesterfield  2:0 (1:0)
Bent 20., Hughes 82.

Preston North End : Sheffield United  1:1 (1:0)
Gallagher 19.; De Girolamo 68.

Birmingham City : West Bromwich Albion  1:2 (1:2)
Grounds 45.; Anichebe 25., 35.

Cardiff City : Reading  1:2 (1:0)
Jones 25.; Norwood 64., Robson-Kanu 88.

Tottenham : Leicester City  1:2 (1:0)
Townsend 19./11-m; Ulloa 83., Schlupp 90

Sunderland : Fulham  0:0

Manchester City : Middlesbrough  0:2 (0:0)
Bamford 53., Garcia Martinez 90.

Liverpool : Bolton  0:0

Bristol City : West Ham United  0:1 (0:0)
Sakho 81.

Aston Villa : AFC Bournemouth  2:1 (0:0)
Gil de Pareja Vicent 51., Weimann 71.; Wilson 90.

Brighton & Hove Albion : Arsenal  2:3 (0:2)
O'Grady 50., Baldock 75.; Walcott 2., Özil 24., Rosicky 59.

Ponedeljek:
Rochdale : Stoke City

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.