Slovenija > Črna kronika
69 ogledov

Čez mejo tihotapili stare znance policije

ilegalni prebežniki Profimedias
Kriminalna združba je na Schengensko območje tihotapila krimalne povratnike iz Albanije in pri tem za svoje "storitve" pobirala mastne denarce.

Mednarodna hudodelaska združba je med 5. majem in 8. septembrom preko meje pretihotapila 18 ilegalnih prebežnikov. Koprski kriminalisti so v okviru preiskave sodelovali s hrvaškimi varnostnimi organi in predstavniki italijanske policije. Ovadili so devet oseb, in sicer 55-letnika, 26-letnika in 51-letnika z območja Pirana, 65-letnika iz območja Pirana, začasno stanujočega na Hrvaškem, 57-letnika in 51-letnika z območja Hrvaške ter 53-letnika, 42-letnico in 46-letnika z območja Albanije. 

Tihotapili povratnike

Omenjena skupina je tihotapila državljane Albanije, ki jim je bil v preteklosti s strani držav članic večinoma izrečen veljaven ukrep "prepoved vstopa v Schengen", predvsem zaradi storitve različnih kaznivih dejanj v članicah EU in Švici. Ilegalne prebežnike so najprej legalno prepeljali z območja Albanije preko Črne Gore in BiH na Hrvaško. Od tam so jih skrite v vozilu pretihotapili preko mejnih prehodov Dragonja ali Sečovlje v Slovenijo ter od tam do ciljne države. 

Združbo je vodil 53-letni Albanec, ki je organiziral celotno tihotapljenje albanskih državljanov iz Albanije v države članice ter jih tudi sam s sostorilci spravljal na območje Dalmacije. Po njegovih navodilih je nato 51-letni hrvaški državljan ilegalne prebežnike z območja Dalmacije prepeljal na območje Reke ali Istre, kjer jih je predal 55-letnemu državljanu Slovenije. Slednji je nato ilegalne prebežnike skrite v prtljažniku vozila ali pa za sprednjimi sedeži v vozilu pretihotapil preko mejnih prehodov Dragonja ali Sečovlje na območje Slovenije, nakar jih je sam prepeljal na območje Italije ali pa v ta namen angažiral sostorilce, ki so to opravili zanj. Pri tihotapljenju ilegalnih prebežnikov sta mu pomoč v smislu t. i. predhodnice nudila 65 letni državljan Slovenije in Hrvaške ter 26-letni državljan Slovenije.

Sam vzel 800 evrov, pomočnikom dal 30 

Ilegalni prebežniki so za "storitve" plačali do 2000 evrov ali več. Preiskava je pokazala, da je 55-letni državljan Slovenije za izvedbo tihotapljenja preko mejnega prehoda zahteval tudi po 800 evrov po osebi. Kriminalisti ocenjujejo, da si je samo omenjeni od 5. maja 2016 do 8. septembra 2016 pridobil najmanj 14.400 evrov protipravne premoženjske koristi, pri tem da je redno zaposlen in mu je izvrševanje kaznivih dejanj predstavljalo dodaten vir zaslužka. 65-letni državljan Slovenije in Hrvaške ter 26–letni državljan Slovenije, ki sta mu nudila pomoč s preverjanjem stanja na mejnih prehodih, pa sta od tega zneska prejela po 30 evrov na tihotapljenje.

Policija je na območju Slovenije odvzela prostost 55-letnemu in 65-letnemu moškemu, preostala dva državljana Slovenije pa sta bila zaslišana. Pri prvih dveh osumljencih sta bili opravljeni hišni preiskavi, med katerima so zasegli mobilne aparate, večje število nabojev, približno 175 gramov konoplje ter digitalno tehtnico. Osumljena sta bila privedena pred preiskovalnega sodnika, ki je zanju odredil pripor. Za storitev kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države je zagrožena zaporna kazen do osmih let in denarna kazen.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.