Šport
30 ogledov

Čez šest milijonov za nagrade

Martina Ratej EPA
Mednarodna atletska zveza (Iaaf) bo na 15. svetovnem prvenstvu, ki bo med 22. in 30. avgustom v Pekingu, razdelila 6,39 milijona evrov denarnih nagrad.

Zmaga v eni izmed 47 disciplin prvenstva v kraljici športov bo zmagovalcu poleg zlatega odličja prinesla 53.300 evrov. Dodatna premija za svetovni rekord pa znaša 888.845 evrov.

Drugouvrščeni bodo v posamičnih disciplinah prejeli po 30.000 ameriških dolarjev, tretjeuvrščeni po 20.000, zadnja nagrada v višini 4000 dolarjev pa bo pripadla tistim, ki bodo pristali na osmih mestih. Zmaga štafeti prinaša 80.000 dolarjev.

In kako visoko naj bi se uvrščali Slovenci? "V finalu bi lahko nastopil Renner, ker je bil na balkanskem prvenstvu blizu 5,70 metra. Tam je preskočil 5,60 m z veliko rezerve. Tu je avtomatična norma za finale prav 5,70 m. Martina Ratej si gotovo želi ne le da pride v finale, ampak da tam doseže še kaj več. Tina Šutej bi morala ponoviti svoje izide in v četrtek je na treningu skakala dobro in prikazala dobro pripravljenost. Pomembni bodo tudi vetrovni pogoji, mogoče bo 4,55 m že dovolj za finale, toda to višino bo morala preskočiti v prvem poskusu. Blizu finala je tudi Maruša Mišmaš, ki je 9:35 tekla maja, ko si je tudi poškodovala gleženj. Sedaj je njeno zdravstveno stanje neprimerno boljše, videti je, da je v vzponu in upamo, da bo tudi ona prišla v finale," je pred prvimi nastopi na svetovnem prvenstvu v Pekingu razmišljal vodja močno pomlajene slovenske reprezentance Slavko Črne.

Reprezentanca prvič po daljšem obdobju, ki ga je zaznamoval predvsem Primož Kozmus z odličji na OI in SP, ne more računati na zmagovalne stopničke. "Ekipa ima pozitiven naboj, vsi si želijo, da bi dosegli svoje najboljše izide. Pričakovanja, da bi kdo osvojil medaljo, pa so majhna oziroma res zelo zelo majhna. Le redko se pri nas v kraljici športov pojavi nekdo, ki lahko poseže tako visoko. Toda imamo zelo razvejano atletiko, zelo različne discipline gojimo in tudi uspehe v njih, od 100 m do metov kladiva in kopja," je ocenil Črne.

Na prizorišču izmed osmih slovenskih tekmovalcev manjka le slovenska rekorderka Martina Ratej, ki bo v Peking prišla 24. avgusta sredi dopoldneva po lokalnem času. "Kvalifikacijska norma bo zelo visoka, a pričakujem uvrstitev v finale. Normo je sicer sposobno preseči veliko tekmovalk, že v kvalifikacijah bom šla na vse ali nič. Če mi bo uspelo, se v finalu želim boriti naprej," je pred odhodom na Kitajsko dejala Ratejeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.