Slovenija
47 ogledov

Bodo o predsedniku odločili Štajerci?

Predsedniške volitve 2012 Žurnal24 main
Tesno. Pahor in Türk sta bila najbolj izenačena v vzhodnem delu države. Prepričljivo. Prvi je največ uspeha požel med Primorci, Türk pa je pričakovano briljiral v prestolnici.

Drugega decembra bo glede na rezultate prvega kroga favorit volitev za predsednika republike Borut Pahor.

Izenačena v Mariboru

Najbolj je prepričal volilce na Primorskem in Štajerskem. Njegov protikandidat, aktualni predsednik Danilo Türk, je po pričakovanjih največ glasov prejel v prestolnici, medtem ko je bil poraženec prvega kroga Milan Zver še najuspešnejši na Gorenjskem.

Türk je poleg osrednje Slovenije največ glasov pobral v obalnih volilnih okrajih, medtem ko sta Pahorju pripadla rodna Goriška in Celje. V štajerski prestolnici sta bila oba kandidata zelo izenačena.

Kljub porazu se je Zver do zmage prebil v nekaterih volilnih okrajih, na primer v Ribnici, Lenartu in Mozirju, v drugi krog pa bi se prebil tudi na primer na Ptuju ter v Celju in Tolminu.

Leporečenje vs. treznost

Vodja Türkove kampanje Igor Pribac je dejal, da so ves čas pričakovali, da bodo tekli dva kroga. Prepričan je, da je Türkova zadržanost nagovarjala trezne glave. “Ko se enkrat oglasijo strasti in čustva, ta zadržanost ne nagovarja čustev, ampak trezno glavo. Če imate soočenje med nekom, ki ima te lastnosti, in nekom, ki ima zelo lepo izražene sposobnosti, da nagovori ljudi tam, kjer so mehki, da v pravi priložnosti omeni svojo mamo, je med Slovenci to zelo cenjeno.”

“Takega rezultata nismo pričakovali, kaže pa na to, da se volilcev ne sme podcenjevati, ljudje razmišljajo s svojo glavo. Karte se bodo v drugem krogu premešale, pričakujem več javnih izjav podpore in želimo si podpore ljudi. Kampanjo bomo nadaljevali z veliko neposrednih stikov, ostali bomo malo drugačni, in to je očitno navdihujoče,” pa je povedala Alja Brglez, svetovalka v Pahorjevi volilni kampanji in nekdanja tesna sodelavka Janeza Drnovška.

Gorenak bi “nekoga”

“Žal mi je, da po 22 letih v državi še ni spoznanja, da potrebujemo neki preobrat. Zame je še vedno veliko bolje povedati resnico kot govoriti lepe besede, ki jim očitno verjamejo stare mame, in upati, da bo bolje, ker nekdo govori lepo. Jaz ne maram snobovstva in mislim, da so tudi ljudje to opazili, kar se mu je maščevalo. Zavzel se bom za to, da stranka nekoga podpre,” pa je v Zverovem volilnem štabu povedal Vinko Gorenak, minister za notranje zadeve.

Ankete deloma mimo

Javnomnenjske raziskave so pred volitvami z rekordno nizko udeležbo (slabih 48 odstotkov) sicer več uspeha napovedovale Türku, je pa večina anket pravilno napovedovala drugi krog volitev.

Komentarjev 2
  • Scott 13:02 04.december 2012.

    50 stotinov in ata-pampers pa najraje nekoga iz ps!

  • feferon 19:05 18.november 2012.

    gorenak bi nekoga najraje iz SDS