Svet
12 ogledov

Chavezu naj ne bi bili šteti le dnevi, ampak ure

Hugo Chavez Reuters
Hugo Chavez živi svoje zadnje dni življenja in ima le deset odstotkov možnosti, da doživi 10. januar, ko naj bi znova prisegel kot predsednik, trdi priznani zdravnik. Tudi uradne objave o Chavezovem zdravstvenem stanju so pesimistične, saj ima pljučno okužbo in težave z dihanjem.

Venezuelski zdravnik José Rafael Marquina, ki sicer živi v ZDA, trdi, da je dobil notranje informacije glede zdravja venezuelskega predsednika, ki na Kubi okreva po že četrti operaciji zaradi raka. Kot je priznani pulmolog povedal za kolumbijski radio, Chavezu najverjetneje odpovedujejo ledvice, prav tako pa ima okužbo pljuč, poroča Daily Telegraph. Kot največjo nevarnost za Chaveza pa Marquina izpostavlja njegov oslabljen imunski sistem, ki se ne more bojevati z boleznijo.

Venezuelski minister za informiranje Ernasto Villegas je včeraj potrdil, da ima Chavez hudo pljučno okužbo, zaradi česar težko diha. Včeraj so Chaveza v bolnišnici v Havani poleg ožjih sorodnikov obiskali tudi nekateri pomembni politični veljaki, med njimi podpredsednik Nicolas Maduro, ki ga je Chavez med svojim zadnjim javnim nastopom na začetku decembra predlagal za svojega naslednika.

Če ne bo na svoji prisegi, nove volitve

Venezuela je trenutno v zelo zapleteni situaciji, saj bi moral Chavez 10. januarja v Caracasu priseči svoj četrti mandat. A verjetnost, da se bo to zgodilo, je vse manjša, ustava pa določa, da morajo biti v tem primeru v 30 dneh razpisane nove volitve.

Ob robu Chavezove bolezni že poteka oster spopad med vlado in opozicijo, pri čemer minister Villegas opozicijo ob pomoči tujih medijev obtožuje psihološke vojne s ciljem destabilizacije države. Opozicija pa tudi sicer nima pravih možnosti za prevzem oblasti, saj naj bi podpredsednik Maduro užival široko podporo Venezuelcev.

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 12:41 04.januar 2013.

    Kolikor poznam Ameriško zunanjo politiko, bi skoraj lahko trdil, da so oni za boleznijo.