Šport > Nogomet
22 ogledov

Rdeči vragi dobili veliki derbi

Manchester United EPA
Aktualni angleški prvaki so na Goodisonu zabeležili že tretji prvenstveni poraz v sezoni (1:3). Z enakim rezultatom kot Evrton je kasneje v velikem derbiju Manchester United Ugnal Liverpool.

David de Gea je začel svojo prvo tekmo sezone, potem ko je po boleči prestopni sagi nedavno podaljšal pogodbo z Manchester Unitedom, trener Louis van Gaal pa mu je v skladu z dogovorom takoj dal prednost pred bolj utečenim rezervistom Sergiem Romerom.

Liverpoolčani v "gledališču" velikih rivalov niso začeli prepričljivo in Simon Mignolet je rutinsko žogo v sedmi minuti vrgel točno na nogo Juanu Mati, Marouane Fellaini pa je z velike razdalje nato meril mimo praznih vrat. To je bila praktično edina priložnost slabega prvega polčasa, v katerem je United prevladoval na žogi, toda rdeči so se po drugi strani brez večjih težav branili.

Po poraznem prvem polčasu je v drugega United krenil brez Memphisa Depaya, ki ga je Van Gaal zamenjal z Ashleyjem Youngom. Poteza se je hitro izkazala  za dobitno, potem ko je Young ob Nathanielu Clynu "vragom" priboril prekršek točno na črti levega roba kazenskega prostora, Mata pa je s premeteno podajo po tleh našel samega Daleyja Blinda za prekrasen Nizozemčev prvenec na Old Traffordu.

Liverpool bi kmalu odgovoril z izenačujočim zadetkom, potem ko se je De Gea poigraval pred svojimi vrati in nato slabo podajal svojim vezistom, v nadaljevanju akcije pa je Roberto Firmino  iskal Christiana Bentekeja, a je v zadnjem hipu pred Belgijcem izbil Chris Smalling. De Gea se je odkupil že čez nekaj sekund, ko si je Danny Ings v teku izvrstno ustavil predložek s strani in z volejem meril v tla, španski vratar pa je poletel proti svojemu stičišču vratnice in prečke ter preprečil izenačenje. Še bolj čudežno se je United rešil v 65. minuti, ko je De Geo na golovi črti rešil Blind, Firmino pa v nadaljevanju akcije na drugi vratnici ni uspel potisniti žoge v mrežo.

Joe Gomez si je nato privoščil veliko neumnost in v kazenskem prostoru nespametno štartal na Anderja Herrero, Bask pa je znal premeteno pasti za sicer čisto enajstmetrovko, ki jo je sam s strelom pod prečko tudi izkoristil.

Benteke je imel v 76. minuti priložnost za vzpostavitev priključka, toda po predložku Jamesa Milnerja, ki je prej čez prečko poslal tudi prosti strel z ugodnega položaja, je Belgijec z glavo meril precej mimo vrat De Gee. Ta je s "panterskim" posredovanjem ustavil poskus Ibeja z levico v 84. minuti, toda prav nič ni mogel storiti ob neverjetnem strelu Bentekeja. Nekdanji član Aston Ville je skočil ob Herreri in s polškarjicami napovedal napeto končnico. A od tega na koncu ni bilo nič, saj je pregrešno dragi novinec Anthony Martial v eni svojih prvih akcij osmešil Liverpoolovo obrambo in predvsem Martina Škrtla, prišel pred Mignoleta s krila in neubranljivo meril ob daljšo vratnico.

Kriza pri Chelseaju še globja

Everton je Chelseaju v petem kolu prizadejal še tretji prvenstveni poraz in je sedaj pri osmih točkah, medtem ko imajo aktualni prvaki zgolj štiri in ostajajo globoko v spodnjem delu lestvice.

Steven Naismith | Avtor: EPA EPA
Chelsea je na začetku tekme prevladoval v polju, toda Tima Howarda ni zmogel resneje ogroziti. Zato pa so domači izkoristili svojo prvo pravo priložnost. V 17. minuti je Brendan Galloway poslal odličen predložek z leve, ki ga je z glavo v zadetek spremenil Steven Naismith. Slednji je na igrišču prišel malce pred tem, nadomestil je poškodovanega Muhameda Bešića. Takoj po zadetku je Everton še bolj pritisnil na plin in po strelu z glavo Aroune Konéja se je moral izkazati Asmir Begović, bosanski vratar je dobro odbil tudi močan poskus Jamesa McCarthyja. V 22. minuti pa so Toffees podvojili prednost. Hitro akcijo je z natančnim nizkim strelom v daljši kot z 20 metrov oddaljenosti efektno zaključil Naismith.

Londončani so skušali odgovoriti v 26. minuti, na levi se je nekaj prostora odprlo za Césarja Azpilicueto, še pravočasno je blok prispevala domača obramba. Deset minut kasneje je Chelsea vendarle znižal, potem ko je s 25 metrov fantastičen zadetek prispeval Nemanja Matić.

Na začetku nadaljevanja je imel Chelsea še naprej terensko premoč, toda nekaj polpriložnosti si je kljub temu priigral Everton. Gostje so zapretili v 69. minuti, vendar se je  Diego Costa v kazenskem prostoru odločil za preigravanje, namesto za strel. V 82. minuti se je zgodil odločilen trenutek tekme. Po daljši kombinaciji Evertona na desni je Ross Barkley našel vtekajočega Naismitha, ta pa je iz bližine še tretjič na tekmi matiral Begovića in Liverpoolčanom prinesel tri točke.

Arsenal in Manchester City do treh točk

Arsenal je zanesljivo premagal Stoke, že v prvih desetih minutah je dvakrat zaresel okvir vrat, tudi kasneje grozil, nato pa je gostujoči obrambi pobegnil Theo Walcott. Tega je ob koncu drugega polčasa zamenjal Olivier Giroud, Francoz pa je zmago topničarjev potrdil z zadetkom z glavo po prostem strelu Santija Cazorle.

Dolgo je kazalo, da bo Manchester City na gostovanju pry Crystal palacu oddal svoje prve točke v sezoni, a je nato v zaključku tekme udaril 18-letni Nigerijec Kelechi Iheanacho. Najstnik, ki je pred tem za City odigral le tri minute in 29 sekund ob zmagi nad Watfordom, je v gol poslal žogo po ubranjenem strelu Samirja Nasrija.

Premier League, 5. kolo:

Everton : Chelsea 3:1 (2:1)
Naismith 17., 22., 82.; Matić 36.

Arsenal : Stoke City  2:0 (1:0)
Walcott 31., Giroud 85

Crystal Palace : Manchester City  0:1 (0:0)
Iheanacho 90.

Norwich : Bournemouth  3:1 (1:0)
Jerome 35., Hoolahan 52., Jarvis 67.; Cook 81.

Watford : Swansea City  1:0 (0:0)
Ighalo 59.

West Bromwich Albion : Southampton  0:0

Manchester United : Liverpool  3:1 (0:0)
Blind 49., Herrera 70./11-m, Martial 86.; Benteke 84.

Nedelja:
Sunderland - Tottenham
Leicester City - Aston Villa

Ponedeljek:
West Ham - Newcastle

Lestvica:
1. Manchester City  15
2. Manchester United 10
3. Arsenal  10
4. Crystal Palace  9
5. Everton  8
6. Leicester  8 (-1)
7. Swansea  8
8. Norwich  7
9. Liverpool  7
10. West Ham  6 (-1)
11. Southampton 6
12. Watford  6
13.WBA  5
14. Aston Villa  4 (-1)
15. Bournemouth  4
16. Chelsea  4
17. Tottenham  3 (-1)
18. Newcastle  2 (-1)
19. Sunderland  2 (-1)
20. Stoke City  2

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.