Slovenija
68 ogledov

Cigaretni ogorki so najbolj problematični

Očistimo obalo Anže Grošelj
Ker smeti pobirajo že več let, jih je vsako leto manj. Nekaj malega prinese morje, a večino odvržejo obiskovalci obale.

Na slovenski obali bo danes že šesto leto zapored potekal dogodek Očistimo obalo 2015. "Gre za mednarodni dogodek, ko tretji teden v septembru po celem svetu čistimo obalo," pove Špela Grošelj iz Zavoda Tri-Niti.

Več kot sto prostovoljcev

Več kot sto prostovoljcev bo med 10. in 12. uro čistilo obalo, nato bo sledila pogostitev in program za najmlajše. "Kot vsako leto imamo tudi letos eno lokacijo na Debelem rtiču, drugo v Strunjanu, ena ekipa bo šla do Izole, druga do Pirana, tretja pa bo čistila v Seči," razloži Grošljeva. "Posebnost naše čistilne akcije je tudi v tem, da smeti ne le pobiramo, ampak jih tudi podrobno analiziramo, da točno vemo, kaj se na obali pobere, in lahko sestavimo letno poročilo."

Očistimo obalo | Avtor: Anže Grošelj Anže Grošelj

Kot ugotavljajo, je smeti vsako leto manj. "Trend je, da se količina odpadkov na obali zmanjšuje, eden od razlogov je gotovo tudi ta, da že nekaj let čistimo vsako leto," pove Grošljeva. "Največ najdemo cigaretnih ogorkov, potem so tu plastični zamaški, embalaža za hrano, plastenke in plastične vrečke. Najdemo tudi ostanke ribiških mrež, gradbeni material in tudi kaj zanimivega, kot so recimo ključi za avto."

Večina odpadkov je z obale

Nekaj malega prinese morje, večino odpadkov pa odložimo na obali. "Res je, da točno ne moremo vedeti, od kje so odpadki, a po embalaži vidimo, če gre za slovenskega proizvajalca," pove Grošljeva in izpostavi cigaretne ogroke. "To je najbolj problematični odpadek, saj se ljudje sploh ne zavedajo, ko ga odvržejo, da ne razpade."

Očistimo obalo | Avtor: Anže Grošelj Anže Grošelj

Vsak prostovoljec bo dobil majčko, ekološko nakupovalno vrečko in malico. Za najmlajše pa bo poskrbljeno tudi s predstavo gledališča Smejček in animirano bralno urico s predstavitvijo knjige avtorice Ide Cimerman Čiste sanje iz Podmorja.

Dogodek poteka pod okriljem Zavoda Tri-Niti in Inštituta za vode Republike Slovenije.

Komentarjev 2
  • s.i.k. 16:24 19.september 2015.

    .s prvim delom zapisanega se popolnoma strinjam . z drugim pa... ne vem ZaKaj naj bi se

  • rororkoko 15:04 19.september 2015.

    to so narodni heroji! pohvalno! Pahor bi jim moral dati odlikovanje!