Šport
78 ogledov

Cilj je vedno naslov svetovnega prvaka

Hancock Žagar (moder) FIM Speedway Grand Prix Bydgoszcz EPA
Jutri se bo z dirko za VN Poljske znova začela serija Speedway Grand Prix. Slovenski adut v tekmovanju ostaja Matej Žagar, lani peti v seštevku SP, domačim ljubiteljem tega športa pa se bo svetovna elita predstavila 12. septembra na VN Slovenije v Krškem.

Polletni premor, ki je za večino voznikov napolnjen le s kratkim oddihom, v glavnem pa s tehničnimi in kondicijskimi pripravami, ni bil nič drugačen niti za 32-letnega Mateja Žagarja. "Po prekinitvi sodelovanja z nemškim pripravljavcem agregatov sem se odločil, da bom za to nalogo angažiral dva nova mojstra in upam, da bo s tem tudi konec lanskih težav s precej nestanovitnim delovanjem mojih motorjev," si je pred dirko zaželel član AMTK Ljubljana in dodal: "Vse pa bo odvisno od tega, kako se bomo zdaj prilagodili na nova pravila, ki so precej spremenila izpušni sistem, a po prvih testih na dirkah menim, da sem tudi letos konkurenčen."

Žagar bo tudi letos nadaljeval z dirkanjem za svoja dolgoletna profesionalna kluba Stal Gorzow s Poljske ter Belle Vue Aces iz Anglije. Na račun prevelikega stresa s potovanji se je letos odločil, da bo povsem opustil dirkanje na Švedskem, s češko ligo pa bo svoj koledar dopolnil le po potrebi.

V SGP seriji je Črnovaščan lani po več kot 40 nastopih prvič okusil slast zmage, ko mu je uspelo v Tampereju zmagati na VN Finske. Ko je nato lani za zgolj sedem točk zgrešil medaljo v končnem seštevku SP, so njegovi apetiti visoki tudi letos: "Ne bi dirkal, če se ne bi počutil sposobnega poseči tudi po naslovu svetovnega prvaka, to je moj cilj odkar sem prvič sedel na motor in tako to ostaja tudi letos, seveda pa bom vesel tudi medalj."

Konkurenca bo vnovič vrhunska. Aktualni prvak je Američan Greg Hancock, ki kljub 44 letom prepričljivo premaguje tekmece. Nevaren bo tudi Danec Nicki Pedersen, veliko se pričakuje tudi od novincev, ki so letos kar štirje. Ob Švedu Thomasu Jonassonu, avstralskem prvaku Jasonu Doylu, sta to še nekdanji mladinski svetovni prvak Poljak Maciej Janowski ter Danec Michael Jepsen Jensen, ki se je kot rezerva serije izkazal že lani, enkrat mu je kot vozniku s posebnim povabilom že uspelo tudi zmagati na VN Danske. Skupaj z Avstralcem Troyem Batchelorjem so Janowski, Doyle in Jonasson tako še edini, ki jim ni uspelo zmagati na eni od VN.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.