Šport
44 ogledov

Cilj: nastopi v finalnih vožnjah

klemen kosi sp beaver creek 2015 vail Reuters
V Kranjski Gori bo tako na sobotnem veleslalomu kot na nedeljskem slalomu na startu po šest Slovencev.

Glavni trener moških ekip Klemen Bergant je o Slovencih, ki bodo nastopili na domači tekmi, dejal: "To je naša mladina, perspektiva, bodočnost. Fantje so mladi, dobri in bodo to tudi dokazali z uvrstitvami v finale na obeh tekmah."

Strokovno vodstvo bo na veleslalom poslalo šesterico na čelu z Žanom Kranjcem, Mišelom Žerakom, Andražem Reich-Pogladičem, Klemenom Kosijem, Žanom Grošljem in Aljažem Dvornikom. Slalomsko ekipo pa bodo sestavljali Matic Skube, Miha Kürner, Dvornik, Jakob Špik, Grošelj in Štefan Hadalin, svetovni mladinski podprvak v superveleslalomu. Nastopil bo tudi najnovejši svetovni mladinski prvak v superveleslalomu Miha Hrobat, ki bo v nedeljo predtekmovalec.

Trener slovenske ekipe za hitre discipline Peter Pen, ki bo na Vitrancu v vlogi trenerja Kosija, je dejal: "Za Klemena lahko rečem le, da je na tekmah boljši kot na treningih, se pa še pozna, da je mlad tekmovalec in da mu je po svetovnem prvenstvu malo padlo vse skupaj. Vendar pa se ne bova kar tako predala."

Trener ekipe za tehnične discipline Mitja Kunc je bil pred dvajsetimi leti na veleslalomu 6. januarja 1995 počasnejši le od slovitega Italijana Alberta Tombe. Po tem sta se na stopničke na tekmah za pokal Vitranc uvrstila še Jure Košir, ki je tudi lastnik zadnje slovenske vitranške zmage, 6. januarja 1999 v slalomu, in Uroš Pavlovčič, ki je 20. decembra 2001 s tretjim mestom osvojil zadnje slovenske vitranške stopničke.

"Najbolj pomembno je to, da so fantje zdravi, večjih težav ni bilo, treningi so bili zelo uspešni. Veseli me, da smo lahko trenirali prav na progi, na kateri bo tekma, na skoraj identični odlični ledeni podlagi ter da smo dobili možnost tudi za primerjavo s konkurenco. Sem zadovoljen, nekih pričakovanj sicer nimam, predvsem jim želim srečo in da bodo smučali srčno in brezkompromisno," je dejal Kunc.

Za vse slovenske veleslalomske točke v tej sezoni, vseh 17, je poskrbel Kranjec, dvakrat je bil 24. in enkrat 28. Tokrat bo startal takoj po prvi trideseterici, v Kranjski Gori je doslej zbral sedem ničel: "Občutki so dobri, takšne ledene in strme proge mi ustrezajo. Počutim se dobro, vsako leto se veselim te tekme, upam, da mi bo tokrat vendarle uspelo narediti rezultat. Posebnih pričakovanj nimam, se bom skušal osredotočiti zgolj nase in na svojo vožnjo."

Po tekmovalni upokojitvi Mitje Valenčiča, od te je natanko eno leto, je stanje v slalomu še manj rožnato. Edini dve slalomski točki za 29. mesto v Schladmingu je v celotni sezoni osvojil Skube, ki ima kar nekaj neporavnanih računov z vitranško strmino, na kateri je doslej zbral kar 15 ničel. "Bom napadal in kar bo, bo, jutri med treningom se moram privaditi na zelo trdo podlago in nato pokazati dobre vožnje, ki sem jih imel že na treningih," je dejal Skube.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.