Slovenija
105 ogledov

Cinven odstopa, Telekom ostaja v lasti države

Telekom Slovenije Saša Despot
Britanski naložbeni sklad Cinven je Slovenskemu državnemu holdingu včeraj sporočil, da jih nakup Telekoma ne zanima več.

Cinvena, edinega ponudnik za nakup 72,75-odsotnega deleža Telekoma Slovenije, nakup ne zanima več, vsaj ne po ponudbi 110 evrov za delnico (dodatnih 20 evrov je vezanih še na jamstvo glede odprtih Telekomovih tožb).

Cinven: Nakup Telekoma se ne izplača

Cinven je tako Slovenskemu državnemu holdingu včeraj sporočil, da ob upoštevanju več pomembnih dogodkov, ki so se zgodili od junijske ponudbe, transakcija za njih ni več ekonomsko vzdržna. Kljub temu, da je bil pred slabim mesecem odpravljen pogoj, zaradi katerega je prodaja Telekoma britanskemu skladu Cinven zastala. Makedonski varuh konkurence je potrdil posel Telekoma in Telekoma Austrie.

Na podlagi dosedanjih ukrepov regulatorja trga telekomunikacij (AKOS) so v Cinvenu ocenili, da regulativno okolje na področju investicij za Telekom Slovenije ne bo vzpodbudno, na odločitev pa vplivajo tudi neugodne spremembe predpisov EU o mednarodnem gostovanju ter spremembe v poslovanju družbe, ki ne bodo pozitivno vplivale na rezultate, in ki jih Cinven v svoji ponudbi ni upošteval.

Zaradi zaostrenih razmer na finančnih trgih pa naj bi se povečali stroški financiranja, kar negativno vpliva na celoten postopek. Prav tako kot enega izmed glavnih razlogov navajajo zelo negotovo poslovno okolje, v katerem posluje Telekom Slovenije ter kompleksnost političnega okolja v Sloveniji, kakor tudi močno odmevnost, ki jo je ta prodajni postopek imel v javnosti.

Tako kot pri vprašanju privatizacije, so tudi tokrat pri političnih strankah odzivi na umik Cinvena deljeni. V SD in ZL, kjer so prodaji Telekoma nasprotovali, so novico pozdravili. V vodilni v SMC še molčijo. Prvak Desusa Karl Erjavec pa je za STA ocenil, da je bilo spreminjanje ponudbe Cinvena zanj znak, da niso resen kupec, ki bi imel strateške načrte z največjim slovenskim telekomunikacijskim operaterjem. Iz Zaab pa so sporočili, da so v britanskem skladu Cinven očitno "ocenili, da družbe ne bodo mogli kupiti pod ceno, kot so si morda na začetku predstavljali".

shod | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Najbolj kritični pa so v NSi, kjer pričakujejo, da bo SDH nemudoma ponovila postopek prodaje. "Prepričani smo, da odgovornost za to nosijo predvsem tiste vladne stranke in posamezniki, ki imajo v Telekomu Slovenije svoje bankomate," so navedli v NSi in dodali, da je škandalozno, da se je vrednost Telekoma Slovenije samo letos zaradi neusklajenosti koalicije in nezakonitega delovanja razrešenega ministra Janka Vebra znižala za več kot 250 milijonov evrov.

 

Komentarjev 6
  • Avatar olor
    olor 13:39 05.avgust 2015.

    V tej državi že ne veš kaj je prav in kaj je narobe, vse skupaj pa je ena sama mafija. Tisti ki nasprotuje ali tisti ki ne, kdo ima prav? To pa naj sam bog vedel. Če cena pada vsakokratni ...prikaži več prodaji, se pravi da tisti ki je zavrl prodajo naj odgovarja politično in materialno, ker je oškodoval država se pravi nas za toliko in toliko, ali nebi bilo tako prav?

  • Tupamaros 07:37 05.avgust 2015.

    Način prodaje Telekoma je slovenski politiki in slovenskim volivcem postavil ogledalo. Tovariši, poglejte se v njemu in izpustite to deželo iz svojih krempljev..

  • allstarr111 20:41 04.avgust 2015.

    Jest ga vzamem za 50 centov