Slovenija
17 ogledov

Cinven poslal odgovor

Telekom Slovenije Saša Despot
Zakaj Cinven ne more kupiti Telekoma Slovenije.

Britanski sklad Cinven je v zvezi s ponudbo za nakup Telekoma Slovenije poslal odgovor Slovenskemu državnemu holdingu (SDH). Časnik Finance poroča, da je Cinven pismo SDH poslal v soboto zvečer, v njem pa pojasnjuje, zakaj Telekoma Slovenije ne more kupiti, ne da bi se prej razrešilo vprašanje soglasja za združitev Telekomove hčerinske družbe v Makedoniji One z Vipom, ki je v lasti Telekoma Austrie.

Cinvenu zmanjkuje časa

V objavljenem pismu Cinven med drugim piše, da so že od začetka jasno povedali, da je njihova ponudba za Telekom Slovenije temeljila na zagotovljeni prodaji družbe One. Ker, kot navajajo, zaradi nepredvidenih dogodkov to na žalost ni mogoče zagotoviti, predlagajo, da se "z negotovostjo soočimo pragmatično".

Kot navaja Cinven, so v skladu pripravljeni prevzeti del tveganja pri zadevi One, in sicer z avtomatsko prilagoditvijo cene glede na rezultat pri odločitvi varuha konkurence. Ob tem Cinven navaja, da bi jim veliko pomenilo, če bi po dolgotrajnih pogajanjih tudi "zadnji izziv" rešili na pragmatičen in konstruktiven način, a dodaja, da jim zmanjkuje časa. "Če želimo zdaj skleniti posel, moramo med vikendom priti do dogovora in nato sredi tedna finalizirati transakcijske dokumente," so zapisali v pismu.

Viri blizu kupcev naj bi bili pesimistični, na prodajni strani pa je medtem po neuradnih podatkih Financ kanček več optimizma. Vendar pa viri dodajajo, da Cinven ne popušča, še navaja časnik.

Podali so tudi novo ponudbo, ki se od zadnje razlikuje predvsem v dveh točkah: nakupa ne pogojujejo več s prevzemom Debitela, ponujajo pa tudi več rešitev glede vprašanje makedonske družbe.

Na pismo se je Slovenski državni holding že odzval. Predsednik uprave SDH Matej Pirc je povedal, da dopis in eventualne možnosti še preučujejo. Cinvenu bodo odgovorili v ponedeljek, je še dodal.

SDH sprejel osnovno ponudbo

Nadzorni svet SDH je v sredo potrdil osnovno ponudbo Cinvena za nakup Telekoma Slovenije z 20. maja, ne pa tudi dopolnil k ponudbi, ki jih je sklad poslal v torek. Za upravo SDH so bila namreč nesprejemljiva. V petek je SDH sporočil, da odgovor britanskega zasebnega naložbenega sklada Cinven na sredine sklepe nadzornikov holdinga pričakuje v začetku prihajajočega tedna.
Sicer pa so glede Telekomove hčerinske družbe v Makedoniji One v makedonski agenciji za varstvo konkurence nedavno povedali, da imajo za odločitev glede koncentracije po združitvi hčerinskih družb Telekoma Slovenije in Telekoma Austria po zakonu čas do 9. julija.

Komentarjev 2
  • b3180966 07:16 15.junij 2015.

    Če bi bil Telekom zares tako dobro podjetje bi se zanj trlo kupcev, tako pa še edini kupec išče načine, kako bi se izvil iz nakupne zanke kljub temu da ga (po tvoje) dobiva skoraj zastonj.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:14 14.junij 2015.

    Ne glede na izid...za to smešno ceno je to darilna pogodba. Če je Cinven pameten ne bo kompliciral pa bo sprejel ne glede na vse. Če ima pa vpliv na politike pol se pa lahk zmišljuje take bedarije..in več kot očitno ga ima.