Svet
11 ogledov

Ciper se ne bo odpovedal evru

Nikos Anastasiades EPA
Ciper ne bo izstopil iz območja evra, je zagotovil ciprski predsednik Nikos Anastasiades, potem ko je država morala pristati na težke pogoje mednarodne pomoči, da se je rešila pred bankrotom.

Kot je dejal predsednik Anastasiades na letni konferenci sindikata javnega sektorja v Nikoziji, je ob prevzemu položaja v začetku marca prevzel bankrotirano državo. Že devet mesecev so nekateri vedeli, da je bila druga največja banka Laiki pred bankrotom, a niso sprejemali odločitev in so čakali na novo vlado, medtem pa je dolg dosegel enajst milijard evrov. Banka potrebuje nov kapital, tako kot država, je dodal.

Izpostavil je tudi nujnost reform v javnem sektorju, a izpostavil, da to ne pomeni nujno znižanja plač in dodatkov.

"Že prej bi lahko zaprle pipo"

Na skupni novinarki konferenci s švedskim zunanjim ministrom Carlom Bildtom je opozoril, da bo padec bruto domačega proizvoda večji, kot so napovedali decembra - torej več kot 3,2 odstotka.

Bildt se je ob tem vprašal, zakaj so na Cipru dovolili, da je slabo stanje tako dolgo trajalo in nato v nekaj dneh vse zvrnili na novega predsednika. Podobno vprašanje je postavil tudi institucijam EU, ki so "dajale denar v nevzdržne razmere." "Že prej bi lahko zaprle pipo," je zapisal na Twitterju.

Banke na Cipru so se medtem danes odprle ob običajni uri - 8.30 - in bodo odprte v skladu z običajnim urnikom do 13. ure. V četrtek so se namreč odprle šele opoldne. Poročajo o manjših vrstah pred bankami, potem ko so bile v četrtek dolge, a je dan minil mirno in brez izgredov. Proti pogojem pomoči je zvečer v Nikoziji protestiralo le kakih sto privržencev skrajne desne nacionalistične stranke Elam.

Omejitve na bančne transakcije ostajajo, tudi glede dovoljenega dviga 300 evrov na dan na osebo, ki pa bi jih lahko dokončno odpravili v mesecu dni. Omejitve, prve v območju evra, so uvedli iz strahu, da ne bi prišlo do odliva kapitala iz država.

Komentarjev 1
  • privat 08:49 30.marec 2013.

    ven iz evro območja...gnili ciperski gangsterji!