Svet
10 ogledov

Cipras, ne pozabi na obveznosti!

Aleksis Cipras EPA/LAURENT DUBRULE
Nemčija in Evropska komisioja novega starega grškega premiera pozivata k spoštovanju zavez.

Vodja Sirize, Aleksis Cipras po včerajšnji zmagi na parlamentarnih volitvah, dobiva številne čestitke. Četiska je prišla tudi iz Evropske komisije, ki pa je hkrati spomnila, da pri izvajanju reform iz dogovora o mednarodni pomoči ne gre izgubljati časa.

"Nova vlada bo sedaj imela mandat, da te reforme tudi izvede (...) Pred njimi je veliko dela in časa ne gre izgubljati," je dejal predstavnik Evropske komisije Margaritas Schinas. Po njegovih besedah se bodo tuji posojilodajalci v naslednjih nekaj mesecih sestali in podali oceno, na podlagi katere bodo odločali o izplačilu novih tranš posojila.

Kot je še napovedal Schinas, bo s Ciprasom še danes govoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Poleg tega se bosta videla tudi v sredo v Bruslju na vrhu EU, posvečenem begunski krizi, ki je močno prizadela tudi Grčijo.

Ciprasu bo v sredo na vrhu EU osebno za zmago čestital tudi slovenski premier Miro Cerar. Kot je dejal, pomeni ta volilna zmaga za Ciprasa veliko odgovornost. Opozoril je, da mora Grčija izpolniti zaveze iz sporazuma, saj je Evropa, s tem pa tudi Slovenija "vložila ogromno milijard v nov paket reševanja".

"Pomoč ima smisel samo, če bo pripomogla k novim praksam in boljšemu gospodarjenju v državi. Če bo Cipras pri tem uspešen, mu bom čestital, do takrat pa mu želim vse dobro," je še dejal Cerar na novinarski konferenci v Ljubljani, na kateri je predstavil dosežke ob prvem letu svoje vlade.

Da so številni izmed izzivov, s katerimi se sooča EU, isti kot tisti, s katerimi se sooča Grčija kot država, je v čestitki Ciprasu sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Med drugim gre za begunsko krizo in ustvarjanje trajnostne rasti ter delovnih mest. Izrazil je tudi upanje, da bodo volitve prinesle politične stabilnost, potrebno za soočenje z vsemi temi izzivi.

Nemčija je medtem napovedala "tesno sodelovanje" z novo grško vlado tako pri dolžniški kot pri begunski krizi. Tudi tiskovni predstavnik kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert je spomnil, da obstaja "zelo jasna podlaga za reševanje dolžniške krize, to so dogovori v tretjem paketu pomoči".

Za zmago je Ciprasu čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin. V telegramu je izrazil upanje v "nadaljevanje konstruktivnega dialoga in aktivnega dela za nadaljnjo krepitev obojestransko koristnega rusko-grškega sodelovanja", so sporočili iz Kremlja.

Cipras je povzročil nekoliko nejevolje v nekaterih evropskih prestolnicah, ko je letos v času napornih pogajanj o novem paketu pomoči opravil niz obiskov v Rusiji. Grčija in tuji posojilodajalci so v končni fazi dosegli dogovor o paketu, vrednem do 86 milijard evrov.

V nedeljo si je Ciprasova Siriza kljub nezadovoljstvu številnih s pogoji, ki jih določa dogovor o pomoči, na parlamentarnih volitvah zagotovila zmago. Predsednik države Prokopis Pavlopulos naj bi še popoldne Ciprasu podelil mandat za sestavo vlade, ta pa naj bi še zvečer prisegel na položaj premierja.

Cipras je že v nedeljo zvečer napovedal vnovično oblikovanje koalicije skupaj z nacionalističnimi Neodvisnimi Grki, sestava vlade naj bi bila znana v torek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.