Svet
56 ogledov

Cipras popušča, Grčija pripravljena sprejeti večino ukrepov

Aleksis Cipras EPA
Grški primer Aleksis Cipras je v Bruselj poslal pismo, da so pripravljeni sprejeti večino ukrepov, ki jih od njih želi trojka. A Cipras vseeno Grke poziva, da naj ukrepe trojke na refrendumu zavrnejo.

Čez dan se je pojavilo precej ugibanj, ali nedeljski grški referendum sploh bo. A grški preimer Aleksis Cipras je s svojimi izjavami v televizijskem nagovoru in na Twitterju jasen, da referendum bo in pozval Grke naj glasujejo proti varčevalnim ukrepom. "NE ni samo slogan. NE je korak proti boljšim pogojem." NE, ne pomeni razdora Evrope, ampak vrnitev k evropskim vrednotam, pravi Cipras in ob tem še izpostavlja, da so jim po napovedi referenduma ponudili veliko boljše pogoje, še posebej na področju rekonstrukcije dolga.

"Nekateri sicer trdijo, da bo ne pomenil izstop Grčije iz Evropske unije. A ti vam preprosto lažejo," še izpostavlja Cipras in nadaljuje, da se iz srca zahvaljuje Grkom za potrpežjivost in vzdržnost: "Plače in pokojnine so varne. Tudi bančni depoziti tistih, ki jih niso dvignili so varni."

"To dolgujemo svojim staršem, otrokom in sebi. To je naša dolžnost. To dolgujemo zgodovini," emocionalno Grke nagovarja Cipras.

Cipras popušča, Grčija pripravljena sprejeti večino ukrepov

Čeprav je program pomoči Grčiji uradno že potekel ob polnoči, je grški premier Aleksis Cipras v pismu Mednarodnemu denarnemu skladu, Evropski komisiji in Evropski banki, danes izpostavil, da so pripravljeni sprejeti večino ukrepov v zameno za nadaljnjo pomoč in 29,1 milijardno pomoč evropskega mehanizma stabilnosti v naslednjih dveh letih. Iz pisma, ki ga je pridobil The Financial Times, izhaja, da so Grki pripravljeni povišati davek na dodano vrednost, izjema naj bi bili otoki upravičeni do 30 odstotnega popusta. Cipras pristaja tudi na zvišanje upokojitvene starosti na 67 let, a ta ukrep naj bi začel veljati oktobra in ne takoj kot to želi trojka. Do konca leta 2019 pa želi Cipras podaljšati tudi poseben solidarnostni dodatek za revnejše upokojence.

O novem predlogu na 89. sestanku na temo grške krize

Cipras je predloge spet vezal na podaljšanje obstoječega programa pomoči, ki se je ob polnoči iztekel, in nov program pomoči iz evropskega mehanizma stabilnosti, za katerega so finančni ministri odločili, da bodo o njem razpravljali po rednem postopku. Finančni ministri - med drugim tudi Dušan Mramor - so sicer že poudarili, da se je dozdajšnji program iztekel in ga ni mogoče nadaljevati.

"Danes ponoči je prenehal program Grčiji, ugasnil je in se ne more več podaljšati. Včeraj bi morala Grčija plačati del kredita Mednarodnemu denarnemu skladu. Ali je Grčija tehnično plačilno nesposobna bo odločal izvršni odbor denarnega sklada – zaenkrat je njihovo sporočilo, da Grčija obveznosti ni plačala. S tem ne more priti do nobenih kreditov, tehnično in uradno pa plačilna nespodobnost še ni odločena," je še povedal Mramor, ki je še pojasnil, da morajo pred današnjim sestankom predlog pregledati še tehnične službe. Kot je izpostavil Mramor bo to že 89. sestanek na temo grške krize.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je bil pred današnjo telekonferenco evroskupine izrazito negativen, dejal je, da "ni osnove za sprejem" in da nihče več ne razume ravnanja grških voditeljev. 

Finančni minister Nizozemske in šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem pa je bil po koncu skupine danes jasen, da do dogovora pred nedeljskim refrendumom ne more priti. "V naslednjih dneh ne bo več pogajanj, ne na ravni evroskupine kot tudi ne na ravni Aten in finančnih institucij. Preprosto počakali bomo na izid refrenduma v nedeljo," je bil odločen Dijsselbloem.

 

Komentarjev 9
  • francek 20:56 01.julij 2015.

    Tipično za komuniste pufali bi se vračali pa ne bi.

  • Dioklecian 20:42 01.julij 2015.

    Daj poglej v zgodovino in ne kvasi gluposti kot večina levih zafrustrirancev.

  • mirko 19:15 01.julij 2015.

    Ha ha ha. Kaj si mislil, da bodo od trave živeli ? Še trave v Grčiji ni zadosti za vse. Očitno tudi ti ne razumeš poante svetovne ekonomije. Poanta je v tem, da ekonomsko najmočnejši določajo pravila igre, vsekakor pa ...prikaži več sebi v prid. Grčija in vse ostale ekonomsko šibke države v EU-ju se lahko tem pravilom le podredijo, če ne, pa sami sebi pljuvajo v skledo. Tega dejstva pa vi levičarji nikoli ne boste dojeli. Lep vzorec takega sistema si lahko ogledate v divjini med živalmi. Človek se ne more veliko odmikat od zakonov narave.