Avto
53 ogledov

Citroën predstavlja male leteče preproge

Citroën advanced comfort Citroën
Znano je, da Citroën ne bo več izdeloval svojega hidropnevmatskega vzmetenja. Brez skrbi, predstavil je že koncept leteče preproge nove generacije. Imenuje se advanced comfort concept.

Citroëni so bili desetletja znani po svojem nenavadnem, a zelo udobnem pristopu k vzmetenju. Spremembe, ki jih je znamka začrtala ob reorganizaciji, so prinesle tudi slovo (vsaj v Evropi) od večjih modelov, pri katerih so doslej uporabljali hidropnevmatsko podvozje. 

Francozi pa so sedaj pokazali koncept, ki pomeni nov pristop k udobni vožnji in bo očitno na voljo tudi za manjše modele. 

Koncept, ki so ga postavili na osnovo C4 cactusa, je poleg klasičnih vzmeti opremljen še z novim tipom "progresivnih hidravličnih zaves". "Zavesa" oziroma progresivna hidravlična dročnika se nahajata na zgornjem in spodnjem delu vsake vzmetne enote. Delujeta dvostopenjsko, odvisno od moči udarca. 

V primerjavi s klasičnim vzmetenjem, pri katerem vzmeti in amortizerji močnih vertikalnih udarcev ne morejo povsem ublažiti oziroma se to čuti na gibanju karoserije oziroma udarcih in trseljajih v potniški kabini, pa "zavese" pri vsakem udarcu uspejo absorbirati toliko energije, da izdatno ublažijo vpliv na potnike. Pri razvoju tovrstnega podvozja so uporabili kar 20 patetiranih rešitev.

Na voljo bo pri vseh njihovih modelih

Pri Citroënu pravijo, da novi sistem ponuja isti občutek vožnje na lebdeči preprogi kot prejšnje rešitve hidropnevmatskega vzmetenja, le da je veliko cenejši za izdelavo. Prav zato ga bodo ponudili pri svojih modelih od najmanjših naprej. 

Advanced comfort concept je pokazal še nov način tehnike gradnje, ki naj bi za petino ojačala rigidnost karoserije in s tem udobje vožnje, pri sedežih pa so uporabili "spominsko" peno, zato je sedenje v njih zelo udobno. 

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.