Svet
31 ogledov

Član Islamske države obglavil francoskega delavca

Napad na plinarno v Franciji EPA
Domnevni član Islamske države naj bi na ograjo tovarne blizu francoskega Grenobla obesil človeško glavo. Slišati je bilo tudi eksplozije. V napadu naj bi sodelovalo več ljudi.

Obglavljeno truplo so po poročanju francoskih medijev našli nedaleč stran od plinarne Air Products pri Saint-Quentin-Fallavieru, glava pa naj bi bila nataknjena na ograji dvorišča tovarne; na njo naj bi bilo pritrjeno sporočilo v arabščini. Vsebina pisanja javnosti še ni poznana. Poleg te smrtne žrve, katere identifikacija še ni znana, sta bila po zadnjih podatkih v napadu ranjena še dva človeka. 

Po zadnjih podatkih je moški napadalec z veliko hitrostjo z avtomobilom zapeljal na dvorišče tovarne in pri tem prebil zaščitno ograjo. Sprožil je najmanj eno eksplozijo, da bi povzročil večjo škodo, pa mu je preprečila policija, ki ga je priprla. Kakšna naj bi bila vloga njegovega pomagača, če ga je imel, za zdaj še ni jasno. Ravno tako policisti javnosti še niso sporočili, ali je napadalec žrtev napada obglavil na dvorišču tovarne, ali v njeni bližini, glavo pa pripeljal s seboj. 

Namen uničenje tovarne?

Francoski predsednik Francois Hollande, ki je francosko javnost nagovoril iz Bruslja, je potrdil, da je prišlo do napada, v katerem je bil ubit en človek še dva pa poškodovana. Po njegovih besedah so imeli napadalci namen z eksplozijami uničiti tovarno.

Predsednik, ki se v domovino vrača iz srečanja voditeljev držav Evropske unije v Bruslju, je v stalnem kontaktu z ministrom za notranje zadeve. Na Twitterju je objavil, da bo odgovor Francije v prvi vrsti preventiven. Francoze je pozval, da se ne prepustijo strahu.

Oče treh otrok

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je objavil ime napadalca; gre za Yacina Sahija, očeta treh otrok, ki je zaradi svojega ekstremizma že stari znanec policije. Ta o njem zbira podatke od leta 2006. Glede na policijsko kartoteko, v kateri je zabeleženo, da bi lahko predstavljal nevarnost za državo, je Sahi član gibanja Salafish, sunitske džihadistične skupine. 

Po poročanju francoskih medijev, pa so francoske oblasti blizu Lyona prijele še drugega osumljenca za današnji napad.

Kot je sprva dopoldne poročal Le Parisien je bilo v napadu izstreljenih nekaj nabojev, pri čemer naj bi bil eden izmed napadalcev ubit. Po svežih informacijah francoskih medijev so vsi zaposleni – v času napada naj bi bilo v tovarni okrog 40 delavcev – že na varnem. 

Očividci poročajo, da naj bi domnevni napadalec s seboj nosil zastavo Islamske države. Šlo naj bi za 30-letnega moškega, znanca obveščevalnih služb, ki ga policija še zaslišuje. Po zadnjih podatkih zavrača sodelovanje.

Do napada je prišlo skoraj šest mesecev po pokolu novinarjev redakcije Charlie Hebdo sredi Pariza in napadih v okolici, ki so terjali 17 žrtev. Francija je v strahu, da se ne bi napadi vrstili; policija naj bi že okrepila varovanje "izpostavljenih točk".

Komentarjev 12
  • h3o 10:12 27.junij 2015.

    aja, pa še islam prepovedat v sloveniji, veliko držav bi nas imelo za zgled, si predstavljate- prva država v evropi ki je prepovedala islam- tako bi še povečali prepoznavnost in povečali turizem

  • h3o 10:11 27.junij 2015.

    Pahor bi lahko poslal pol slovenskih vojakov delati red v Sirijo. Pridobili bi simpatizerje v ameriki, obame, putina, ki bi nam lahko v zameno za to, ponudili kak kšeft,

  • JohnSmith30699 21:02 26.junij 2015.

    takoj ko bo to pomenilo izgubo dohodka, šele pri denarju se stvari premaknejo, do takrat lahko pomre pol človeštva