Šport > Košarka
51 ogledov

Clevelandu uspelo nemogoče

lebron james
1/23
EPA
Cleveland Cavaliers so na odločilni sedmi tekmi finala lige NBA v gosteh premagali Golden State Warriors (93:89) in s 4:3 v zmagah osvojili prvi naslov prvaka NBA v zgodovini franšize.

LeBron James je bil izbran za najkoristnejšega igralca finala, Kyrie Irving, ki je zbral 26 točk, pa je 53 sekund pred koncem zadel ključno trojko, s katero je Cleveland postal prvo moštvo v zgodovini lige, ki je po zaostanku z 1:3 v zmagah v finalu na koncu prišlo do naslova.

Draymond Green je zbral 32 točk in 15 skokov, zvezdnik Stephen Curry pa je dodal 17 točk za Warriors, ki so v rednem delu lige dosegli 73 zmag, največ doslej v zgodovini NBA.

V izenačenem dvoboju so domači zaostanek z 80:81 po trojki Curryja ter koših Klayja Thompsona in Greena pretvorili v vodstvo s 87:83. Do konca je bilo še dobrih pet minut, vendar je James s tremi prostimi meti in trojko goste znova povedel v vodstvo 89:87. Irving je 53 sekund pred koncem zadel trojko prek Curryja, ki mu nato tudi v napadu ni uspelo zadeti, dobrih deset sekund pred koncem pa je naslov iz prostih metov potrdil James. Na drugi strani je bil razigran le Green, Curry in Thompson pa sta bila daleč za njim.

"Vedel sem, da smo sposobni osvojiti naslov, čeprav smo zaostajali z 1:3, in to proti ekipi, ki je bila najboljša v zgodovini v rednem delu. Vsi drugi so nas sicer že odpisali, to pa nas je še bolj podžgalo in nam dalo dodatni zagon. Najtežje je bilo priti do sedme tekme. Ko smo bili tam, sem vedel, da bomo uspešni. Soigralci verjamejo vame in to sem upravičil. Vesel sem, da sem bil del zgodovine," je po tekmi povedal James, dvakratni olimpijski zmagovalec (2008 in 2012) in trikratni prvak NBA.

Enaintridesetletni košarkar je z Miamijem, kjer je bil med letoma 2010 in 2014, osvojil dva naslova prvaka (2012, 2013), letos pa prvič s Clevelandom, ki je bil poleg Miamija njegov edini klub v NBA in v katerem je igral od leta 2003. Iz Miamija je v Cleveland znova prišel pred dvema letoma in je lani izgubil v finalu prav proti ekipi Golden State (2:4 v zmagah).

Ohio slavi po več kot pol stoletja

James je bil nosilec uspeha tokratne generacije košarkarjev, ki bo v Cleveland prinesla prvo lovoriko v pomembnejših ameriških moštvenih športih po letu 1964, ko je Jim Brown vodil Cleveland Browns do naslova v ameriškem nogometu. "Pol stoletja v našem mestu ni bilo pomembnejšega pokala. Vrnil sem se, da vanj znova prinesemo naslov. Komaj čakam, da bomo prišli v Cleveland in se veselili skupaj z meščani in navijači," je dodal James.

Kerr: Šokiran sem

Ekipa Golden State je izgubila tri finalne tekme v nizu, skupaj v seriji dve na domačem parketu, toliko, kot na vseh tekmah v rednem delu sezone. "Šokiran sem, prepričani smo bili, da bomo zmagali. Lahko bi naredili nekaj, kar pred nami ni še nihče, ampak enostavno tega nismo bili sposobni dokončati," je zmajeval z glavo trener domačih Steve Kerr. Dvakratni najkoristnejši igralec lige Curry je bil tudi razočaran, saj si je želel potrditve, da so najboljša ekipa v zgodovini lige, pa jim je to spodletelo.

"To boli, ni lahko požreti, da nam ni uspelo zgrabiti ponujenega. Tudi ni bilo lahko narediti, kar nam je prej uspelo, toda pred nami so dolgi trije meseci premora in premišljevanja o zamujeni priložnosti v finalu," je povedal Curry in polaskal Jamesu: "Nihče ne more zanikati pomena, ki ga je imel v finalni seriji. On je velik razlog, da jim je uspelo priti do naslova. Osvojiti naslov ni lahka stvar in tekmeci so prišli do njega zasluženo."

Liga NBA, finale, 7. tekma:

Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 89:93 /3:4/

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.