Magazin > VIP
33 ogledov

Clooneyjevi v Egiptu grozijo z aretacijo

Amal Clooney Profimedias
Amal Clooney trdi, da so ji v Egiptu zagrozili z aretacijo, potem ko je izpostavila napake v sodnem sistemu, ki so privedle do obsodbe treh novinarjev Al Jazeere.

Amal Clooney je ena od treh odvetnikov, ki zastopa tri novinarje Al Jazeere, ki so zaprti v Kairu. Sodelovala je pri pripravi poročila, v katerem so izpostavili težave z neodvisnostjo sodnikov in tožilcev v Egiptu. S tem si je nakopala srd egiptovskih oblasti. 

"Ko smo želeli predstaviti poročilo, so nam preprečili, da bi to storili v Kairu," je dejala za The Guardian. "Vprašali so, če kritizira vojsko, sodstvo ali vlado. Ko smo pritrdili, so odgovorili, da tvegamo, da nas aretirajo," je dejala Clooneyjeva. 

V poročilu so priporočili, da v Egiptu prenehajo s prakso, ki dovoljuje izbor sodnikov v posameznih procesih. "Tega niso upoštevali, rezultate pa smo videli tudi v tem primeru, ko so izbrali sodnika, ki je znan po izrekanju strogih kazni," je dejala. 

Egiptovsko sodišče je ukazalo ponovitev sojenja, a Clooneyjeva dvomi v uspešnost tega. Vsi trije obsojeni so zaprosili za izgon iz države, kar odvetnica upa, da se bo tudi zgodilo. "Na žalost moramo zaključiti, da se ne moremo zanesti, da bodo postopki na egiptovskem sodišču izvedeni pošteno ali hitro," je zaključila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.