Vizita za živali > Novice
69 ogledov

Ste vedeli, da jih ima kar 22 odstotkov upokojencev?

Mačka Profimedias
Ugotovitve nove raziskave Mediane TGI Slovenija, da ima kar 22 odstotkov slovenskih upokojencev psa in prav toliko tudi mačko, ni presenetljiva.

Pred kratkim je namreč celo Svetovna zdravstvena organizacija potrdila, da lastniki živali živijo občutno dlje in obolevajo manj kot tisti, ki jih nimajo.

Številne raziskave so že dokazale blagodejen vpliv skrbništva psov in mačk na naše zdravje. Ena od raziskav je ugotovila, da je pri 85 odstotkih bolnikov z različnimi zdravstvenimi težavami, ki so imeli doma pse in mačke, prišlo do občutnega izboljšanja zdravstvenega stanja. Ena od raziskav je pokazala, da živijo skrbniki mačk in psov za 15 odstotkov dlje kot ostali, lastniki psov pa statistično gledano obiskujejo zdravnika redkeje.

Številne so tudi raziskave, ki povezujejo živali in starostnike. Ena od ameriških študij je dokazala, da starostniki, ki so skrbniki psa, hodijo za 28 odstotkov hitreje od ostalih. Lastniki mačk pa imajo za četrtino manjše tveganje za infarkt.

Zadovolji potrebo po pripadnosti

V Domu upokojencev Izola prav zaradi številnih pozitivnih učinkov psa na človeka sodelujejo s Slovenskim društvom za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.

"Že vrsto let opažam, kako večino stanovalcev v Domu upokojencev Izola obisk, pogovor, slika domače živali razneži, jim dvigne motivacijo po dejavnosti, radi bi se jih dotaknili, božali, hranili, se z njimi cartali, peljali na sprehod, skrbeli zanje in posredno tudi za sebe," ugotavlja tudi delovna terapevtka v Domu upokojencev Izola Majda Strle. Opaža, da bi se starostniki o živalih radi pogovarjali, razživijo se spomini, razvijejo se interakcijske vezi, razne družabne aktivnosti: "Posamezniku zadovolji potrebo po pripadnosti, ljubezni, izboljša samopodobo. Človek je srečnejši, živahnejši, kar pozitivno vpliva na njihovo psihofizično stanje."

Pes | Avtor: Profimedias Profimedias

Obiski Dive

Pred dobrimi dvemi leti so v domu oblikovali desetčlansko skupino stanovalcev, ki so poleg terapevtskega psa Dive in njenega vodnika Gregorja Geča s Tačk pomgačk in delovne terapevtke Majde Strle postali del terapevtskega procesa. Znotraj terapije s pomočjo psa se izbirajo ciljno izbrane aktivnosti, ki naj bi vplivale na vzdrževanje, trening različnih spretnosti starostnika, ki pomembno vplivajo na njihovo samostojnost pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti.

"V naši skupini je večina stanovalcev z demenco. Pes je odličen pripomoček za urjenje spomina. Uspeli smo si zapomniti ime psa, od kod prihaja, kaj je, kaj najraje počne, katere pasme je, koliko je stara, težka,…kaj vse ima v svoji torbi... Katere pripomočke smo uporabljali pri izvedbi posamezne aktivnosti," našteva Majda Strle. Člani skupine si morajo zapomniti posamezne korake pri sprejemanju navodil za posamezno aktivnost, pes pa predstavlja motivacijo. "Šele, ko opravijo posamezno nalogo lahko pohvalijo, nagradijo psa. Vsako terapijo zaključimo s pesmijo Divo imamo radi in ploskom rok," pravi delovna terapvtka.

Pojasnjuje, da ob izvajanju namenskih aktivnosti pri posamezniku dosegajo željene cilje, in sicer večjo motivacijo za samo aktivnost in vztrajanje, večjo socializacijo, izboljšanje njihove komunikacije, ohranjanje in izboljšanje motoričnih spretnosti, ohranjanje in izboljšanje procesnih spretnosti ter dobrega, vedrega počutja.

"Terapija s pomočjo psa je med člane skupine vnesla veliko nasmehov, pozitivne energije in polepšanih dni," pravi. Dodaja, da gredo od skupine vedno veseli, s klepetom o Divi in nemalokrat jo presenetijo, ko ponavljajo korake, ki so si jih morali zapolniti pri izvajanju posamezne aktivnosti. "Lepo nam je," je sklenila.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Lavdan 13:42 13.marec 2017.

    Vsak bi rad koga komandiral, pa če te žena ne uboga se zlajaš na psa.