Svet
343 ogledov

Človeku nevarna riba se širi po Mediteranu

Rdečemorska plamenka EPA
Strokovnjaki opozarjajo, da se na Sredozemskem morju širi tropska riba rdečemorska plamenka (Pterois miles), ki s svojimi strupenimi bodicami lahko ubije človeka.

Ribo so strokovnjaki opazili v morju okrog Turčije in Cipra, čeprav so njene domače vode v Južnem Pacifiku in Indijskem oceanu. Riba ima izredno strupene bodice, njen pik je izredno boleč, človek dobi vročino, bruha, v izrednih primerih je celo smrtonosen za človeka. Redko sicer človek zaradi pika bodice te ribe umre, kljub temu pa lahko povzroči vrsto nevšečnosti, tudi posledic.

Strokovnjakinja Maria del Mar Otero iz Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN) je opozorila, da gre zagotovo za pojav, ki nas lahko skrbi, poroča agencija AFP. Ekologinja meni, da bo prisotnost te ribe porušila ekosistem v Sredozemskem morju in tudi gospodarstva posameznih obmorskih držav.

Kot še slikovito pripomni del Mar Oterova, tej ribi se bojijo približati celo morski psi. Zaradi šibkejše flore in favne voda, v katerih se je pojavila rdečemorska plamenka, bi lahko ta pritegnila tudi druge invazivne vrste.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1