Svet
270 ogledov

Stephen Hawking: Človeštvu na Zemlji štet čas

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Angleški fizik, astrofizik, matematik in kozmolog Stephen Hawking je prepričan, da ima človeštvo manj kot 1.000 let časa, da najde nov planet za življenje. Največji razlog so klimatske spremembe, grožnja pa nuklearne vojne in roboti.

74-letni Stephen Hawking je v govoru študentom na Univerzi v Oxfordu spregovoril o tem, da moramo nujno in hitro najti rešitve, kako preživeti na planetu Zemlja. Eden od vodilnih svetovnih teoretičnih fizikov je sicer prepričan, da ima človeštvo najboljše možnosti za preživetje daleč stran od našega planeta. Človeštvo se mora kolonizirati na drugih planetih, je prepričan ugledni znanstvenik.

Zemljo kmalu čaka velika katastrofa

Čeprav so možnosti v bližnji prihodnosti za veliko katastrofo na Zemlji relativno majhne, pa se stvari nevarno kopičijo. "Skoraj zagotovo bo Zemljo v naslednji 1.000 do 10.000 letih prizadela velika katastrofa," pravi Hawking, ki ga je citiral ameriški CNN.

British cosmologist Stephen Hawking smiles as he answers questions about his up  | Avtor: © Charles W Luzier / Reuters © Charles W Luzier / Reuters
Anglež je prepričan, da je to dovolj časa, da se bo človeštvo razširilo po vesolju. Meni, da je treba kolonizirati tudi sosednje zvezde, da katastrofa na Zemlji ne bi pomenila konec človeštva. 
Raziskovanje vesolja je pospešeno. NASA išče planete izven sončnega sistema, ki bi ljudem omogočili življenje. Šef SpaceX-a, Elon Musk, je že najavil kolonizacijo Marsa v naslendjih sto letih.

Kljub apokaliptičnim predvidevanjem je bil Hawking v svojih izjavah tudi pozitiven. "Spomnite se, da vedno gledate navzgor v zvezde, a ne v tla. Poskušajte najti smisel v tem kar vidite. Vprašajte se, zakaj vesolje sploh obstaja? Bodite raznoliki. Kolikor se življenje zdi težavno, vedno obstaja stvar, v kateri boste dobri. Najbolj pomembno je, da ne odnehate," je študentom dejal Hawking.

Komentarjev 12
  • micika 20:52 04.december 2016.

    ja,glih on ve k se še premaknit siromak se ne more,dejte,no

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 17:46 04.december 2016.

    tako je

  • Zmago 09:29 04.december 2016.

    Papaja Popi skoraj točno si zadel, mislim da si zgrešil za nesrečnih 13 sekund .........................Zelo dobro, ampak kaj ti to pomaga ko pa nisi ugleden znanstvenik ampak le navaden ........................ šalabajzer ! ;-))))Predlagam, da počakava, da bova videla ...prikaži več če bo napoved držala !!! ;-)))