• Ned 16 do 28 °C
  • Pon 17 do 27 °C
  • Tor 21 do 24 °C
več na vreme.net

Sprememba

12 komentarjev

Coca Cola ukinja Zero

Coca Cola ukinja različico Zero. Pijača brez dodanega sladkorja se bo odslej imenovala drugače, saj so pri gigantu pripravili novo recepturo. Ponekod jo sicer točijo že nekaj mesecev, a tega večina sploh ni opazila.

A. L. / Atlanta

 

Pri drugem najpomembnejšem izdelku matične znamke Coca Cola je prišlo do precejšnje spremembe. (Foto: Shutterstock)

Pred dnevi so pri družbi Coca Coli potrdili eno večjih sprememb zadnjih let in sicer ukinitev Zero različice. 

Nova pijača se bo na večini trgov, tudi evropskih, imenovala "Zero sugar". Na drugih bo poimenovanje "No sugar". Pomembna sprememba je tudi nova embalaža, saj bo na tudi na nesladkani coca coli odslej tudi značilni rdeč disk. 

Pri znamki so pojasnili, da so z novo recepturo uspeli korak za korakom še bolj zbližati okus med različicama z in brez naravnega sladkorja. CNBC je poročal, da so pijačo po novi recepturi na določenih trgih, denimo Veliki Britaniji, na tiho uvedli že lansko poletje, do konca lanskega leta pa v Franciji in Belgiji. Sedaj je na vrsti preostala Evropa. Na slovenski spletni strani Coca Cole sicer še vedno navajajo staro ime. 

Coke Zero je bila uvedena leta 2005 kot različica brez naravnega sladkorja in s skoraj nič kalorijami. Uporabili so isto umetno sladilo aspartam, kot ga uporabljajo pri diet coke, vendar z namenom, da bi bil Zero bolj podoben originalu kot tipična dietna pijača. 

Primerjava med dostopnimi podatki za nov tip pijače Zero sugar in stari Zero pokaže, da je v novi različici pri 100 ml pijače malenkost večja stopnja pri polju kalorije.

Saj res, kaj pa aspartam?

Podoben poudarek na nosilni pijači brez dodanega sladkorja dajejo tudi pri velikem konkurentu Pepsiju, kjer pa nimajo ločene "diet" različice, temveč že nekaj zadnjih let enotno Zero sugar pijačo. Za sladilo tako kot pri Coca Coli uporabljajo umetno spojino z imenom aspartam, ki je sicer zelo razširjen v živilski industriji, med drugim to sladilo najdemo v žvečilnih gumijih. Ker je izredno sladek, se ga dodaja le v majhnih količinah.

Nova embalaža za novo uvedeno različico brez naravnega sladkorja.  

Aspartam so po naključju našli leta 1965, ko so iskali zdravilo za čir na želodcu. Sladilo pa je v preteklosti poskrbelo že za veliko kontraverznosti, saj ga uradne oblasti dolgo niso želele dovoliti zaradi indicev, da je pri poskusih na podganah povzročalo tumor, imelo pa naj bi še številne druge stranske učinke na človeka. V EU so večkrat potrjevali njegovo sprejemljivost v živilski industriji, dovoljena dnevna poraba aspartama v EU pa je danes 40 mg na kilogram telesne teže.

V dosedanji coke zero je bilo po dostopnih podatkih 58 mg aspartama v 25 ml pijače, v diet coke pa ga je precej več.

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (12)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima