Slovenija
34 ogledov

Colburnova snema dokumentarec o Sloveniji

Ashley Colburn in Dejan Zavec Facebook/Ashey Colburn
Znana ameriška novinarka Ashley Colburn v Sloveniji snema oddajo Čudeži Slovenije, ki bo končana jeseni. Zaupala nam je, kaj je doslej doživela in kakšni so njeni prvi vtisi ob obisku države.

Zakaj ste se odločili za Slovenijo? Kaj vas je prepričalo?
Za snemanje v Sloveniji sem se odločila po tem, ko sem lani snemala na Hrvaškem in sem odkrila to državo. Kot popotnica sem obiskala več kot 30 držav. Rada raziskujem skrite zaklade – kraje, za katere mnogi ne vedo, kaj ponujajo. O Sloveniji nisem vedela nič. Ko sem obiskala državo, spoznala ljudi in videla, koliko raznolikih pokrajin je na tako majhnem območju, sem vedela, da je o njej vredno posneti oddajo.

Ashley Colburn na Ptujskem gradu | Avtor: Facebook/Ashey Colburn Facebook/Ashey Colburn
Katere kraje ste že obiskali in katere boste še?
Do zdaj sem snemala na Ptuju, v Mariboru in okolici. Načrtujem tri epizode, od katerih bo vsaka trajala eno uro. Druga oddaja bo o osrednji Sloveniji, tretja pa o Obali in Krasu.

Kdaj ste prispeli in koliko časa boste ostali?
Na Hrvaško sem prispela konec maja, ko sem se udeležila podelitve nagrad. Potem sem ostala in raziskujem Slovenijo. Ostala bom do nekje konca julija.

Srečali ste se z Dejanom Zavcem. Ste spoznali še kakšnega slovenskega športnika ali zvezdnika?
Uživala sem v boksanju z Dejanom Zavcem. On je resnična inspiracija in če pomislim, da si je vzel čas, da me sprejme, je to velika čast. Naučil me je nekaj odličnih udarcev. Skupaj sva boksala tudi v ringu. Komaj čakam, da vsi to vidijo v Čudesih Slovenije. Srečala sem tudi akrobatskega voznika vodnega skuterja Naca Florjančiča, s katerim sva se vozila po Ptujskem jezeru. Vem, da je veliko ljudi, ki jih moram še spoznati in upam, da bom kmalu imela to priložnost.

Kaj vam je najbolj všeč v Sloveniji?
Kar se mi zdi najbolj zanimivo v Sloveniji je, da si lahko v nekaj urah iz Alp na Obali. Država veliko ponuja – od vin, gastronomije, zgodovine do gostoljubja. Všeč mi je tudi, kako čista je in kako varno se tukaj počutim. Všeč mi je, da so ljudje ves čas na kolesih in v naravi. Vidim, da lahko celo leto kaj počnete v naravi.

Kaj vam v Sloveniji ni všeč?
Mislim, da je najtežje v Sloveniji to, da ne razumem jezika in cest. Med vožnjo sem imela veliko težav s krožišči, ker se zmedem. Dobra stran je, da ko se izgubim, v večjem delu države govorijo angleško. Potovanje je zato enostavnejše.

Ashley Colburn na Poli Maratonu | Avtor: Facebook/Ashey Colburn Facebook/Ashey Colburn
Kakšno mnenje imate o Sloveniji? Imamo kakšne navade, ki so vas presenetile?

Všeč so mi vsakodnevne navade Slovencev. Uživam v sproščujočem življenjskem stilu in nekaj skodelicah kave dnevno. Poudarila bi tudi, da se mi zdi nenavadno, kako se vsi med seboj poznajo. V Sloveniji sem le nekaj tednov in celo jaz ugotavljam, da srečujem znane obraze. Zame je to zelo nenavadno, ampak se mi zdi dober način življenja.

Kakšno pa je vaš splošen vtis o državi?
Moje splošen vtis je, da je Slovenija zelo razvita in pripravljena na to, da bo naslednja "vroča destinacija" v Evropi. Ko govorimo o turizmu, delajo vse tako, kot je treba. Mislim, da to mora postati destinacija, ki jo bodo obiskali vsi, ki pridejo v Evropo.

Komentarjev 1
  • bojovi 20:54 06.julij 2012.

    Kje pa bodo tele oddaje, rad bi si jih ogledal?