Šport
56 ogledov

Contador in Nibali potolčena

Chris Froome EPA
Chris Froome je zanesljivo dobil prvo bitko v Pirenejih in še povečal vodstvo v skupnem seštevku. Precej je zaostal Alberto Contador, še veliko več pa Vincenzo Nibali.

Chris Froome je napadel 6,5 kilometra pred ciljem na La Pierre-Saint-Martinu in pobegnil svojim tekmecem, nekaj časa mu je lahko sledil le Kolumbijec Nairo Quintana. Že v prvi pirenejski etapi se je od ubranitve naslova najverjetneje poslovil Vincenzo Nibali, precej pa je zaostal tudi Alberto Contador.

Kapetan ekipe Sky je za skoraj minuto ugnal kolega iz moštva Richieja Porta, Avstralec je v zaključku etape ujel Quintano in ga nato tudi premagal. "Ne najdem besed. To je bilo neverjetno. Nisem mogel verjeti, ko sem rekel fantom, naj navijejo ritem še bolj, po radiu pa sem dobil informacije, da tekmeci odpadajo. Ekipa je opravila delo za v priročnike, opravili so res izjemno delo. To je za njih," je dejal veliki zmagovalec desete etape.

Čeprav sta se na začetku etape v beg podala najprej Francoz Pierrick Fedrigo in Belgijec Kenneth van Bilsen ter si na prvem vzponu prikolesarila 14:16 minute prednosti, njun poizkus zdaleč ni bil dovolj. Bližje kot je bila glavnina ciljnemu vzponu, manjša je bila njuna prednost. Ko se je začel vzpon na prvi letošnji pirenejski cilj, so se v ospredje postavili tisti, ki so računali na visoko končno uvrstitev, velika večina pa je doživela poraz. Sky se je postavil na čelo, močan ritem je narekoval Britanec Geraint Thomas, kolesarji pa so drug za drugim odpadali. Dobrih 11 km pred ciljem je napadel Nizozemec Robert Gesink, kakšen kilometer kasneje pa je povsem popustil Nibali.Gesinku se je pridružil Španec Rafael Valls, vendar zadnji ni dolgo zdržal v ospredju, nato pa je sledil skok Frooma.

Contador je za Froomom na koncu zaostal 2:50 minute in osvojil 11. mesto, Nibali je prišel v cilj na 21. mestu 4:25 minute počasneje kot Britanec. Zvezdnik Skyja ima v skupnem seštevku zdaj 2:52 minute prednosti pred Američanom Tejayom van Garderenom, danes desetim, in 3:09 minute pred tretjim Quintano. Contador je šesti z zaostankom štirih minut in štirih sekund. Nibali je po desetih etapah deseti, zaostaja 6:57 minute.

Edini Slovenec na Touru Kristijan Koren (Cannondale-Garmin) je zaostal 16:40 minute in osvojil 95. mesto, skupno je 36. z zaostankom 25:25 minute.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.