Šport > Nogomet
39 ogledov

Argentinci zlahka opravili z Američani

Argentina ZDA EPA
Argentina je prva finalistka južnoameriškega nogometnega prvenstva, jubilejne Cope Americe, ki ob svoji stoti obletnici poteka v Združenih državah Amerike.

Argentinci so v davi v polfinalu v teksaškem Houstonu (4:0) premagali domačine Američane ter se še tretjič v zadnjih dveh letih uvrstili v finale na velikih nogometnih turnirjih. Argentina že vse od leta 1993 čaka na to, da bi osvojila kakšno veliko tekmovanje. 

Na zadnjih dveh velikih mednarodnih tekmovanjih so bili zelo blizu prvega mesta, toda tako na svetovnem prvenstvu v Braziliji leta 2014, kot na južnoameriškem prvenstvu lani v Čilu so pokleknili v finalu. V Braziliji je bila boljša od njih Nemčija, lani v Čilu pa domačini po boljšem izvajanju enajstmetrovk. Zato je želja po uspehu trenutno prve reprezentance sveta po lestvici Fifa še toliko večja. Do uresničitve cilja izbranci Gerarda Martina potrebujejo še eno zmago.

V finalu se bodo pomerili z boljšim moštvom iz polfinalnega obračuna med Kolumbijci in branilci naslova iz Čila. Drugi polfinale bo na sporedu v noči na četrtek v Chicagu. Američane pa čaka še tekma za tretje mesto s poražencem kolumbijsko-čilskega obračuna. Finalna tekma bo na sporedu v noči na ponedeljek v East Rutherfordu, tekma za tretje mesto pa v noči na nedeljo v Glendaleju.

Do zmage brez težav

Ljubitelji nogometa na stadionu NRG v Houstonu, organizatorji so prešteli več kot 70.000 obiskovalcev, niso dolgo čakali na prvi zadetek. Domačo mrežo je že v tretji minuti zatresel Ezequiel Lavezzi, ki je z glavo prestregel čudovito podajo prvega argentinskega zvezdnika, bradatega kapetana Lionela Messija.

Tudi pri drugem zadetku je sodeloval Messi, tokrat ne le kot podajalec, ko je s čudovito izvedenim prostim strelom, pravo malo mojstrovino, žogo izstrelil v zgornji desni kot gola Brada Guzana za 55. reprezentančni gol. Guzan je bil nemočen, Messi, ki je dosegel še peti zadetek na letošnji Copi America, pa je z zadetkom postal uradni najboljši strelec reprezentance, prehitel je velikana argentinskega nogometa Gabriela Batistuto po številu uradno preštetih golih za Argentino.

Argentina je drugi polčas začela s prednostjo 2:0. A pri tem ni ostalo. V 50. minuti se je izkazal Gonzalo Higuain, ki je rutinirano pospravil v mrežo odbito žogo, potem ko jo ameriški vratar z roko odbil prvi napad napadalca Napolija. V izdihljajih tekme, v 86. minuti, se je znova izkazal Messi, ki je lepo podal Higuainu, ta pa ni imel težav spraviti gol v mrežo za končni izid 4:0.

Copa América, polfinale:

Argentina - ZDA 4:0 (2:0)
Lavezzi 3., Messi 32., Higuaín 50., 86.

Sreda ob 2.00:
Kolumbija - Čile

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.