Šport > Nogomet
23 ogledov

"Španski" Real z ničlo pri tretjeligašu

Pedro Fabregas Bartra Busquets Cartagena Barcelona Copa del Rey Španija pokal
1/7
EPA
Trije najboljši španski klubi so se na prvi pokalni stopnički pomerili s tretjeligaškimi ekipami. Madridski Real je pri Olímpic Xàtivi le remiziral (0:0), Atlético Madrid do visoke zmage pri Sant Andreuu (0:4). Po dveh zaporednih porazih je Barcelona prekinila črni niz in ugnala Cartageno (4:1). Med strelci tudi mladi Jean Marie Dongou.

Tako kot Barcelona, je proti predstavniku Segunde B igral tudi Real Madrid, ki spet ni mogel računati na prvega strelca Cristiana Ronalda. Portugalec si je sicer že povsem opomogel po poškodbi stegenske mišice, toda pri Olímpic Xàtivi v nobenem primeru ne bi imel pravice nastopa, glede na to, da je moral še odslužiti tekmo kazni zaradi izključitve na majski finalni tekmi z Atléticom na Bernabéuu (1:2). Kot je bilo pričakovati, je v golu stal Iker Casillas, Gareth Bale pa je zaradi bolezni ostal v Madridu. 

Začetek tekme na vzhodni obali Španije (igralo se je na umetni podlagi) je minil v znamenju pogumne igre domačega tretjeligaša. Olímpic se je postavil zelo visoko in poslal nekaj predložkov v kazenski prostor domačih, enkrat je Real s tveganim drsečim startom rešil Nacho. Nato so Madridčani prevzeli vajeti igre na sredini terena v svoje roke, a do konkretne priložnosti niso prišli. Prvi strel v okvir gola smo tako videli šele v 25. minuti, ko je z glavo po podaji Ángela di Maríe meril Casemiro, Brazilec je zadel točno v domačega vratarja Francisa.  Motivirani domačini so enkrat prišli do strela z glavo po kotu Rifaterre prek Pepína, a brez večje nevarnosti. Vse do konca prvega dela večjih pretresov ni bilo, tudi zaključni pritisk gostov je ostal brez nadgradnje in po prvih 45 minutah sta se ekipi razšli brez zadetkov.

Isco blestel, a Real ni zabil

Tudi drugi polčas se je začel dokaj umirjeno, po dobrih desetih minutah pa je Real stopil na plin. Najprej Isco po podaji Di Maríe ni prišel do čistega strela, zato pa je le nekaj trenutkov kasneje dobro vtekel na podajo Marcela, Francis pa je njegov strel v daljši kot odbil. Isco je bil v glavni vlogi tudi v 63. minuti, takrat je s preigravanjem nanizal nekaj branilcev in s podajo v prostor našel Álvara Morato, slednji pa reagiral slabo in žogo poslal mimo gola, medtem ko je bil pred vrati sam Jesé. Že pred tem je šel iz igre Di María in ob odhodu dal svoj dres domačemu varnostniku, nato pa z razočaranim izrazom na obrazu izmenjal nekaj besed s trenerjem Carlom Ancelottijem.

Jesé je slabih deset minut kasneje nevarno sprožil z razdalje in zgrešil okvir gola za kakšen meter. Mladi napadalec Madrida je v 80. minuti pripravil priložnost tokratnemu rezervistu Karimu Benzemaju, Francoz pa je z roba kazenskega prostora meril za las mimo leve vratnice. Nedolgo zatem je po visokem predložku s prostega strela do udarca prišel še Sergio Ramos, toda andaluzijski branilec ni zadel cilja. Real je v končnici pritiskal, a zadeti ni uspel in domači so se lahko veselili zgodovinskega remija.

Atlético prepričljiv na gostovanju

Madridski Atlético za razliko od svojega mestnega tekmeca ni imel težav pri ekipi Sant Andreu, kjer so varovanci Diega Simeoneja visoko slavili (0:4). Že po dvajsetih minutah so gostje vodili z dvema goloma prednosti, zadela sta Raúl García in Arda Turan. Turški reprezentant je v drugem polčasu dosegel še en zadetek, končni izid pa je postavil David Villa. Posebej lep je bil uvodni gol Garcíe, ki je zadel po lepi moštveni akciji in elegantnem preigravanju.

Bilbajski Athletic je po prvenstveni zmagi nad Barcelono izgubil v pokalu s Celto v Vigu (1:0), edini zadetek je po napaki baskovske obrambe dosegel Santi Mina v 71. minuti.

Barcelona opravila delo v drugem polčasu

Barcelona je po dveh zaporednih porazih v Ligi prvakov in španskem prvenstvu le uspela slaviti na prvi tekmi šestnajstine finala španskega pokala pri tretjeligašu Cartageni (4:1). V "zakletih" rumeno-rdečih dresih so Katalonci znova zaostali, toda močna prva postava trenerja Gerarda Martina je s povratnikom Jordijem Albo (Neymar je ostal na klopi, Andrés Iniesta in Xavi Hernández nista igrala) v prvem polčasu stvari le postavila na svoje mesto.

Na južni obali je Barça preživela uvodni udarec, ko je Marcu Bartri v 16. minuti ušel domači ostrostrelec Fernando in s strelom po tleh premagal rezervnega vratarja Joséja Manuela Pinta. Črno-beli so v prvih 30 minutah celo prevladovali, nato pa kot bi mignil zaostali z 1:2, ko je najprej Pedro Rodríguez hladnokrvno zaključil protinapad po podaji Cesca Fàbregasa, nato pa je nekdanji kapetan Arsenala sam izvrstno zaključil z volejem v zgornji kot po podaji Adriana s strani v 43. minuti.

Prvi gol Eto'ojevega šolarčka

Katalonci so vsaj približno našli svojo pravo igro v drugem polčasu, ko so po izjemni prevladi le uspeli zabiti tretji gol večera – Pedro je pred vratarjem najprej nakazal strel, nato pa se z žogo sprehodil v gol. Že prej je Alexis Sánchez zgrešil prazna vrata z nekaj metrov, lepo priložnost pa je zapravil tudi očitno povsem zdravi Alba, ki je odigral kar 80 minut na svoji prvi tekmi po skoraj treh mesecih.

Zgodba večera je bil vseeno zadnji zadetek Blaugrane, pod katerega se je prvič na tekmi za člansko moštvo podpisal 18-letni napadalec Jean Marie Dongou. Kamerunski najstnik, ki je klub pred petimi leti okrepil iz vrst nogometne šole nekdanjega člana kluba Samuela Eto'oja, je pričakal odbito žogo po strelu Pedra, ki se je od vratnice namenila ravno na njegovo desnico, mladi Afričan pa ni grešil. Barcelona je tako le dočakala prvo zmago v novih gostujočih dresih, saj do petkove tekme v tradicionalnih barvah Katalonije niso uspeli slaviti.

Pedro Fabregas Bartra Busquets Cartagena Barcelona Copa del Rey Španija pokal | Avtor: EPA EPA
Soigralci zelo veseli

"Vedno je pomembno zabiti za prvo moštvo, toda moja ekipa je Barça B," je po tekmi na realnih tleh ostal robustni napadalec Dongou. "Kljub temu sem zelo zadovoljen, da sem lahko zaigral za prvo moštvo in zabil svoj prvi gol na uradnih tekmah. Vedno sanjaš o  tem, da bi zabil gol za člansko moštvo, danes pa sem imel srečo, da je odbitek Pedra šel ravno tja, kjer sem bil jaz. Z družino še nisem govoril, gotovo pa so gledali tekmo in so zelo zadovoljni, tako kot moji soigralci, ki so mi v slačilnici dejali, da so zelo veseli zame." 

Na ostalih tekmah je Real Sociedad zmogel le remi na gostovanju pri tretjeligašu Algecirasu (1:1), novi Betisov trener Juan Carlos Garrido pa je na svoji prvi tekmi kot trener seviljskega kluba slavil pri Lleidi, še enem tretjeligašu (2:1).

Jokić do remija, zmaga Seville

Bojan Jokić je odigral celo tekmo in ni bil med najbolje ocenjenimi pri remiju prvoligašev Villarreala in Elcheja na domačem El Madrigalu (2:2). Rumeni podmornici je remi globoko v sodnikovem podaljšku prinesel zadetek Mehičana Javierja Aquina. Sevilla je z edinim golom na tekmi premagala nekdanjega prvoligaša Racing v Santanderju (1:0), Real Valladolid pa je na novem obračunu ekip iz La Lige brez golov remiziral z Rayem Vallecanom (0:0).

Španski pokal (Copa del Rey), 1/16 finala, prve tekme:

Lleida : Real Betis 1:2 (0:2)
Milla (57); Verdú (27/11-m), Molina (44)
RK: Torres (5/Lleida)

Villarreal : Elche 2:2 (1:0)
Dos Santos (22), Aquino (90); Pelegrín (61), Boakye (66)
Jokić (Villarreal) je odigral celo tekmo.

Algeciras : Real Sociedad 1:1 (0:0)
Alfaro (64); Griezmann (59)

Racing Santander : Sevilla 0:1 (0:1)
Jairo (5)
RK: Coke (52/Sevilla)

Cartagena : Barcelona 1:4 (1:2)
Fernando (17); Pedro (37, 76), Fàbregas (43), Dongou (90)

Valladolid : Rayo Vallecano 0:0

Sant Andreu : Atlético Madrid 0:4 (0:2)
García (13), Arda (20, 56), Villa (84)

Girona : Getafe 1:1 (1:1)
Timor (16); Marica (38)

Celta Vigo : Athletic Bilbao 1:0 (0:0)
Mina (71)

CD Olímpic Xàtiva : Real Madrid 0:0 (0:0)

Recreativo Huelva : Levante 0:0 (0:0)
Ruyman (89)

Alcorcón : Granada 0:2 (0:1)
Ighalo (31, 82)

Gimnàstic : Valencia 0:0 (0:0)

Las Palmas : Almería 1:3 (0:3)
Aleman (73); Diaz (15, 25/11m), Parreu (21)

Real Jaén : Espanyol 2:2 (0:1)
Sideni (65/ag), Jozabed (70); Lopez (45), Stuani (88)

Málaga : Osasuna 3:3 (2:0)
Sanchez (31), Antunes (38), Juanmi (47); Morales (57), Villafranca (61), Armenteros (78)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.