Svet
37 ogledov

V OZN so se stepli varnostniki

Palača OZN v New Yorku. Shutterstock
Na hodnikih Organizacije združenih narodov v New Yorku so se med razpravo o miru na Bližnjem vzhodu stepli varnostniki OZN in turških diplomatov. Razlog: turški varnostniki so izgubili živce, ker so jih usmerili v napačno nadstropje.

Incident se je zgodil med četrtkovim zasedanjem generalne skupščine Združenih narodov. Varnostniki turškega zunanjega ministra Ahmeta Davutogluja so postali precej agresivni, potem ko jih je osebje OZN usmerilo v napačno nadstropje, poroča New York Post.

Kot je razvidno iz videoposnetka, ki ga objavlja omenjeni časnik, so varnostniki, potem ko jim osebje ni dovolilo vstopa v omenjeni del stavbe, kjer bi lahko prisluhnili razpravi o Palestini, dobesedno vdrli v zavarovan del stavbe, se drli in se začeli pretepati z varnostniki OZN.

Poškodovana varnostnica OZN

Neimenovan vir je za časnik dejal, da predstavniki OZN proti varnostnikom niso uporabili sile, saj jih varuje diplomatska imuniteta. Sta pa bila v pretepu poškodovana varnostnica OZN in policist.

Druga priča je dejala, da je pretep spremljal tudi turški premier Recep Tayyip Erdogan, ki je imel v četrtek govor pred generalno skupščino – v njem je med drugim obtožil Izrael, da postavlja nove ovire pri doseganju miru na Bližnjem vzodu. Tako je eden izmed njegovih varnostnikov "zagrabil varnostnico OZN", ki je hotela ustaviti turškega varnostnika, in jo odrinil stran.

Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja Ban Ki Muna Martin Nesirky je dejal, da so se sestali s turškim premierjem in se pogovarjali o incidentu. Dejal je, da je na žalost prišlo do nesporazuma med varnostniki OZN in turškimi varnostniki in da so zadevo že uredili. Za vprašanja časnika predstavniki turškega konzularnega predstavništva niso bili dosegljivi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.