Slovenija
24 ogledov

ZN svarijo pred virusom Flame

računalnik Žurnal24 main
Virus Flame (v prevodu plamen) je nevarno vohunsko orožje, ki bi se lahko uporabilo za napad na kritično infrastrukturo, opozarja posebna agencija Združenih narodov.

"Gre za najresnejše tovrstno opozorilo, kar smo jih izdali doslej," je povedal Marco Obiso, varnostni koordinator  Mednarodne zveze za Telekomunikacije, ki v okviru Združenih narodov (ZN) deluje v Ženevi.

Zaupno opozorilo bo države članice opozorilo, da je virus Flame nevarno vohunsko orodje, ki bi ga potencialno lahko uporabili za napad na kritično državno infrastrukturo, poroča Reuters.

Nekateri dokazi naj bi sicer kazali na to, da bi virus lahko sprogramirala ista država ali države, ki so leta 2010 naredile virus Stuxnet. Ta je takrat napadel iranski jedrski program. Po mnenju Obisa novi virus sicer predstavlja bistveno večjo grožnjo.

Agencija bo zato vzpostavila sistem zbiranja podatkov in vzorcev virusa, da bi tako sledili njegovemu širjenju po svetu in opazovali spremembe v njegovi sestavi.

Virus so našli strokovnjaki iz ruskega podjetja Kasperski. Odkrit je bil po tem, ko so iz Irana poročali o skrivnostnem virusu, ki je kriv za množične izgube podatkov na nekaterih računalniških sistemih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.