Slovenija
165 ogledov

V Črnomlju tako smrdi, da ne morajo spati že dva tedna

Črnomelj Jerca Božič Kranjec
V občini Črnomelj se z bližnje bioplinarne in prašičje farme širi tako močan smrad, da Črnomaljcem krati spanje in povzroča različne težave. Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je stanje označila za pereče in nevzdržno.

Čemas Stjepanovičeva je povedala, da se v Črnomlju od konca avgusta širi smrad, ki je občasno celo bolj neznosen, kot je bil leta 2010 oz. preden je bioplinarno v bližnjih Lokvah prevzela družba Petrol. Hkrati je opozorila, da imajo zaradi smradu številni Črnomaljci dihalne težave in ne morejo spati.

Na občino se tudi obračajo številni prizadeti občani, ta pa glede na to, da imata oba navedena obrata vsa potrebna dovoljenja, ne more storiti ničesar in lahko pristojne službe le poziva, naj stanje preverijo, je še dodala.

Kdo je kriv?

Črnomaljska občina je v omenjenem pismu zapisala, da vira smradu sicer ne morejo določiti, ker se bioplinarna in prašičja farma izgovarjata druga na drugo, hkrati pa jim razne nadzorne službe pojasnjujejo, da to področje ni zakonodajno urejeno in da proti smradu ni mogoče ukrepati.

Ob tem so pristavili, da do smradu navadno prihaja zaradi neustreznega delovanja naprav, nepravilnih postopkov in nepravilnega kmetovanja, ter da bi morale vse pristojne inšpekcijske službe v okviru svojih pristojnosti opravljati pogostejše nadzore tako bioplinarne kot prašičje farme v Lokvah, hkrati pa bi morale preveriti, kako ravnajo uporabniki digestata iz bioplinarne in v primeru kršitev dosledno ukrepati.

V Črnomlju so še vse pristojne na državni ravni pozvali, naj začnejo s skupnim in usklajenim reševanjem omenjenih težav ter usklajevanjem zakonodaje tudi na področjih smradu in razvoza organskih gnojil ter proizvodov iz bioplinarn.

Gre namreč za širši okoljski problem, ki ne vpliva zgolj na ozračje, temveč tudi na belokranjskih kraških tleh občutno onesnažuje podtalnico, so pojasnili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Ferluci 12:09 17.september 2016.

    V Lokvah je eno izmed večjih brazilskih predmestnih naselij v Sloveniji. Ni čudno, da smrdi.

  • flyaway 11:43 17.september 2016.

    2 tedna? Bogi reveži. Na Jesenicah smrdi pol mesta zaradi deponije Mala Mežakla pa noben medij ne piše o tem.

  • jakec1575 11:20 17.september 2016.

    Ne vem, kaj je treba to po medijih vlacit. Placa se izvedensko mnenje, ki sicer stane par tisočakov in predoči rezultate inšpektorju za okolje. Smrad je po evropski zakonodaji, kolikor vem ravno tako onesnazevanje okolja. verjetno obstajajo tudi globe. Preveriti ...prikaži veči pa je treba tudi člene, ki se nanasajo na varstvo javnega zdravja. še posebno čudi, ker danes obstaja tehnologija povsem zaprtih sistemov pri bioplinarnah. sumim, da gre kar za farmo ihanskega brancina. pač taki objekti bi morali imeti klimatsko sesalne sisteme, ki ocistijo zrak, preden ga spustijo ven.