Šport
51 ogledov

Crutchlow in Rossi z ozadja do stopničk

Cal Crutchlow EPA
Britanec Cal Crutchlow (Honda) je zmagovalec dirke svetovnega motociklističnega prvenstva v češkem Brnu.

V elitnem razredu motoGP je enajsto preizkušnjo sezone na drugem mestu za Calom Crutchlowom končal Italijan Valentino Rossi (Yamaha), tretji pa je bil vodilni v SP Španec Marc Marquez.

Kar 98 dirk je sicer potreboval Britanec, da je stopil na najvišjo stopničko elitnega razreda, v Brnu pa je to storil v velikem slogu. Crutchlow se je za razliko od tekmecev odločil za tršo različico deževnih pnevmatik, po zaostanku v prvih krogih pa se je nato hitro prebijal naprej. Podobno je uspelo tudi Rossiju, ki je na svoj motor namestil le eno tršo različico gume za dež. Izkušeni veteran je bil na začetku že v izgubljenem položaju, toda tudi on se je iz ozadja vztrajno prebijal naprej. Na koncu je bil pred njim le Crutchlow, Rossi pa je v v zadnjih krogih ugotovil, da nima smisla napadati, tako da je raje pobral zanesljivih 20 točk za drugo mesto.

Precej manj zadovoljen je bil njegov moštveni sotekmovalec Jorge Lorenzo. V dežju in na mokri stezi se ni znašel, zdrsnil je daleč v ozadje in na 17. mestu ostal celo brez novih točk v SP. Lorenzo se je odločil za taktiko menjave motociklov, kar pa danes ni bila prava rešitev, zato je nenehno izgubljal mesta in nazadnje pristal celo izven petnajsterice dobitnikov točk. Zmaga Crutchlowa je šele drugi uspeh voznika netovarniške ekipe, potem ko je pred njim v precej podobnih vremenskih razmerah v Assnu enak dosežek uspel tudi Avstralcu Jacku Millerju.

Start se Marquezu, ki je začel s prvega mesta, ni najbolje posrečil, v prvem delu dirke pa sta bila v ospredju oba Ducatijeva dirkača Andrea Iannone in Andrea Dovizioso. A je Crutchlow pokazal, da je bila njegova izbira gum prava in se je prebil v vodstvo, v zaključku dirke pa so imeli prednost še nekateri dirkači s pravimi izborom pnevmatik; Loris Baz je tako končal tik pod stopničkami na četrtem mestu, peti je bil Hector Barbera, šesti Eugene Laverty, sedmi pa Danilo Petrucci.

"Seveda je super zmagati v razredu motoGP. A vseeno moram reči, da to ni najboljši občutek v življenju, potem ko sva z ženo dobila otroka. A da ne bo kdo razumel narobe, še vedno mi to ogromno pomeni. Ta zmaga pa je tudi pravi način, da sem se oddolžil svoji ekipi, ker sem svojim mehanikom naložil toliko dodatnega dela, da so do polnoči popravili moj razbiti motocikel," je po zmagi dejal Britanec.

"Na začetku je bilo vse videti precej brezupno in mislil sem, da sem se močno uštel. A nazadnje ni bilo tako slabo, vesel sem predvsem novih 20 točk, poleg tega sem zdaj drugi v SP," je bil po koncu dirke po sicer slabem začetku dobro razpoložen tudi Rossi.

"Z mehkimi gumami ni šlo, a smo tvegali, ker smo pričakovali menjavo motociklov. Proti Calu, ki je imel trde pnevmatike, ni šlo, na koncu pa sem vseeno zadovoljen. Izgubil sem le štiri točke," pa je dirko ocenil Marquez.

Skupno ima zdaj Marquez na prvem mestu 197 točk, na drugem mestu pa je zdaj Rossi, ki je izkoristil ničlo moštvenega sotekmovalca. Italijan ima 144 točk, Lorenzo je ostal pri 138, četrti pa je njegov rojak Dani Pedrosa s 109.

V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta zmagala Francoz Johann Zarco in Britanec John McPhee, slednji je poskrbel za svojo in prvo zmago ekipe Peugeot v najšibkejšem razredu. Pomagal mu je tudi vodilni v SP Južnoafričan Brad Binder, ki je kot vodilni padel pet krogov pred koncem in ni končal dirke.

Naslednja dirka bo preizkušnja v britanskem Silverstonu čez dva tedna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.