Slovenija
83 ogledov

Čufer že sanja o višjem DDV

Uroš Čufer Anže Petkovšek
Podražitve. Posledice višjega DDV bomo zaradi višjih cen čutili predvsem potrošniki. Smiselnost. Ekonomisti: Če bo vlada poleg dviga DDV oklestila stroške javnega sektorja, je ukrep smiseln, sicer ne.

“Začasni dvig davka na dodano vrednost (DDV) je vedno bolj verjeten,” je včeraj dejal finančni minister Uroš Čufer. Trgovci so zato na nogah. Opozarjajo, da bo v trgovine zahajalo manj ljudi, zaradi višjih cen pa bo nakupov manj.

Trgovci: Cene bodo višje

Na udaru bodo vse trgovske dejavnosti. Gre za ukrep, ki ima učinek na vse sloje prebivalstva. Zato je treba iskati alternativne rešitve, predvsem v smislu zmanjšanja sive ekonomije in povečanja učinkovitosti pobiranja davkov,” poudarjajo v trgovinski zbornici.

Višji DDV bo kupce najbolj udaril po žepu pri velikih nakupih. Jožko Tomšič, direktor Peugeota Slovenija, pravi, da v zadnjih letih kljub dražjim surovinam in proizvodnji cen za končnega kupca niso zviševali, in dodaja: “Morebitnega dviga DDV ne bomo mogli kompenzirati, zato bodo avti primerno dražji. Če je povprečna vrednost avtomobila okoli 15 tisoč evrov, se bo podražil za en odstotek, torej za 150 evrov, če bo davek višji za odstotno točko.”

Banka Slovenije: Brez panike

V centralni banki medtem pomirjajo. Čeprav višjemu DDV običajno sledijo podražitve, ker podjetja davek prenesejo na končnega potrošnika, poudarjajo, da se v trenutnih gospodarskih razmerah pričakuje, da bi bil ta prenos omejen. Po njihovih izračunih je prenos tega učinka odvisen tudi od trenutka uvedbe. Januarja denimo več podjetij menja cene, s čimer se dvig DDV lažje prenese v končne cene.

Zaključek procesa dvigovanja DDV bi bile lahko višje cene, proračunski prihodki pa bi zaradi znižanja obsega porabe ostali na enaki ravni oziroma bi lahko bili celo nižji,” jim odgovarjajo trgovci.

Ekonomisti skeptični

Višji DDV pomeni tudi nižanje BDP, opozarja ekonomist Igor Masten. “Za vsako odstotno točko dviga bi morala država ustvariti 2.600 delovnih mest, da bi se učinek izničil. Če jim to uspe, je višji DDV upravičen, sicer naj vlada raje zniža dolg in potrebo države po zadolževanju." Podobno meni njegov kolega Mojmir Mrak: “Če je to sestavni del nekega širšega paketa z rezanjem na odhodkovni strani – največ se lahko privarčuje pri velikih postavkah, torej pri plačah, pokojninah –, je lahko dvig korekten sestavni del in ga podpiram, sicer pa gre le za krpanje proračuna na kratek rok, do česar sem skeptičen.”

Čufer sicer poudarja, da bo morala vlada tudi na odhodkovni strani marsikaj prevetriti in se stalno prilagajati razmeram. A podrobnosti uvajanja višjega DDV na finančnem ministrstvu še niso razkrili.

“Če misli vlada afne guncat' in potrebnih ukrepov zaradi pritiska različnih interesnih skupin ukrepi prilagoditve javnega sektorja na realne zmožnosti naše ekonomije ne bi izvedla, se moramo kot volilci zviševanju DDV upreti. Nima namreč nobenega učinka na zaposlovanje, ampak gre le za to, da vsi slovenski potrošniki plačujejo koristi za del prebivalstva,” je oster Masten.

Komentarjev 75
  • Milan Samide 20:07 05.april 2013.

    KAKO SI RAZLAGAJO TA člen. USTAVE26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca ...prikaži večca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.Če bi se politiki in vodilni izvajalci javnih pooblastil zavedali tega, ( člena URS), SI NE BI UPALI KRASTI..Naj sami plačajo, kar so zafurali!

  • allstarr111 09:12 04.april 2013.

    Mislm da bi se morali počasi državljani zavadat, da je vse kar politiko zanima moč in denar, če politiki vzameš moč in omejiš denar, ne bo zanimiva in zato noben grabljivec ne bo več zainteresiran zanjo, se bo pač odločil ...prikaži več da izvede kako drugo natego kjer bo pobral denar, ampak ker ni v politiki ga bo tokrat doletela kazen, ker ne bo zaščiten s politiko njegovega kova.Torej, odvzet politiki pooblastila, in dati moč odločanja v roke ljudi, politiki naj sicer ostanejo ampak z močnim hendikepom, ter izgubo večino pravic kot jih poznamo sedaj.ssTreba pa jim je v prvi visti zatret idejo iz bivše Juge, da ko rabijo denar ga bodo vzeli narodu, pač nekaj ali kar vse podražiš pa je keš tukaj in ga lahko serješ dalje.Treba jim dokazat da dvig DDV-ja ali dvig trošarin ipd. ne bo efektiven, ker bomo manj kupovali. Torej treba je takoj ko ga dvignejo drastično znižat potrošnjo, pač kupuješ samo ko rabiš in nič več, omejiš stroške nekaterih dobrin, nekatere lahko celo ukineš,

  • Aspetiamo 07:39 04.april 2013.

    DDV - upam, da zna g. minister narediti še kaj drugega, kot dvigniti DDV. A njegove izjave resno skrbijo, vzbujajo dvom v kompetentnost.